NOVI UDAR

U BiH ponovni rast cijena goriva, a slijede hrana i namirnice

\'gorivo\'
09.02.2012.
u 10:26

Trenutačne cijene benzina u BiH se kreću od 2,28 do 2,35 KM, dok je za litar eurodizela potrebno izdvojiti 2,30 do 2,45 KM

Veoma je izvjesno da će doći do poskupljenja goriva i njegovih derivata ukoliko trenutni trend rasta rafinerijskih cijena nafte bude nastavljen, najavio je Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih crpki u RS-u. On je rekao da će vlasnici crpki u RS-u razmotriti poskupljenja goriva u maloprodaji, jer će tada biti napravljen posljednji presjek rafinerijskih cijena.

Trenutne cijene benzina u RS-u se u maloprodaji kreću od 2,28 do 2,35 maraka, dok je za litar eurodizela potrebno izdvojiti između 2,30 i 2,45 KM, navode u ovom udruženju. “Do posljednjeg značajnijeg poskupljenja goriva došlo je prije deset dana, kada su cijene goriva u prosjeku skočile između pet i osam feninga”, rekao je Mitrović. Rade Vidaković, načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu “Optima grupe”, rekao je da od početka godine nije zabilježen značajniji rast cijena goriva na Nestro petrolovim crpkama. “Mi ćemo, kako je to nalagala i dosadašnja praksa pratiti burzovne kotacije cijena i prema tome se odrediti hoćemo li podići cijene derivata na svojim crpkama ili ne”, objasnio je Vidaković.

On je dodao da se usljed niskih temperatura u posljednjem periodu sve više bilježi potrošnja benzina zbog hladnog vremena u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, što je izazvalo promjene cijena derivata na svjetskim burzama u smislu da su benzini poskupjeli, a dizeli očekivano pojeftinili.

On je dodao da su usprkos teškim vremenskim uvjetima sve Nestro petrolove crpke u Republici Srpskoj trenutačno uredno snabdijevene svim vrstama goriva. Poskupljenje goriva bio bi novi veliki udar na građane BiH koji ionako jedva preživljavaju, budući da će to dovesti do lančanog poskupljenja hrane ali i svih drugih životnih namirnica .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?