župe u bih

U BiH samo od 1991. do 1995. stradalo tisuću katoličkih objekata

'BIH , SARAJEVO , UZORITI KARDINAL VINKO PULJIC  FOTO ZVONIMIR CORIC'
'ZVONIMIR CORIC'
13.03.2012.
u 19:48

Monografija "Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. do 2011. godine" predstavljena je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu večeras je predstavljena knjiga "Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. do 2011. godine" čiji je nakladnik biskupska konferencija BiH, a urednik Franjo Marić.

– Danas smo tu da predstavimo važnu knjigu, odnosno dokument o Katoličkoj crkvi, o stanju župa u Bosni i Hercegovini. To je dokument o jednom narodu koji je obuhvatio razdoblje od 20 godina i želim da ovo večeras što više proširimo – poručio je na predstavljanju knjige kardinal Josip Bozanić.

Kako su se složili svi predstavljači ove monografije, na više od 900 stranica sa 900 ilustracija u boji i 288 karte župa prikazano je svjedočanstvo jednog burnog i krvavog vremena čije posljedice, kako su poručili sugovornici, još ne možemo dosegnuti. Kako je navedeno u samoj monografiji, na području BiH samo u razdoblju od 1991. do 1995. godine stradalo je, što potpuno, što tek manjim dijelom, 1000 katoličkih crkvenih objekata, od čega je 220 kapelica, 353 katoličkih crkvi, 30 samostana, 164 groblja, 233 župnih kuća i ostalih župnih zgrada. Nakon rata obnovljene su gotovo sve te župne kuće i crkve, a ostali crkveni objekti još uvijek se podižu i obnavljaju.

– Ovim predstavljanjem šaljemo poruku "Spremni smo mijenjati stvari". Moramo reagirati i reći "Nemojte nas žive pokopati, želimo biti ono što jesmo na svome". Ovu knjigu potrebno je prikazati zbog konkretnih podataka i da javnost shvati sve te podatke koji joj se ovim putem prezentiraju – poručio je kardinal Vinko Puljić.

– Danas je u BiH 46 posto katolika u odnosu na koliko ih je bilo. Uzrok tome do 1996. godine je rat, a poslije ekonomski razlozi. Crkva pokušava poduzeti puno kako bi se to riješilo, svećenici su se vratili, grade se katolički školski centri i mnoge druge aktivnosti – poručio je urednik Franjo Marić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?