POTROŠNJA KRVI

U bolnicama nedostaje krvi, zalihe u BiH na minimumu

krv
arhiva VL
25.08.2010.
u 08:00

Za sada nova ‘nestašica krvi’ ne utječe na rad medicinskih ustanova i liječenje pacijenata kojima je krv neophodna

Zbog otežanog organiziranja akcija darivanja krvi u ljetnim mjesecima i povećanog broja prometnih i drugih nesreća, medicinski centri u Bosni i Hercegovini suočeni su s drastičnim smanjenjem zaliha krvi. Dok iz entitetskih zavoda za transfuzijsku medicinu pojašnjavaju kako je ovakva situacija očekivana, budući da vrijeme ljetnih odmora nije pogodno za akcije darivanja krvi, iz medicinskih ustanova nastoje osigurati dovoljne količine za svakodnevne potrebe. Problem je, ističu iz Kliničke bolnice u Mostaru, što su i tijekom ljetnih mjeseci potrebe za krvnim pripravcima iste kao i tijekom cijele kalendarske godine.

-A i 0 su krvne grupe kojih ima najviše u populaciji i najviše se troše, a krv mogu darivati sve punoljetne zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina starosti u prostorijama Zavoda svakim radnim danom u razdoblju od 8 do 13 sati.lagdanima,praznicima,vikendom i tijekom poslijepodnevnih sati Zavod za transfuzijsku medicinu KB Mostar ima dvadesetčetverosatnu pokrivenost, ističu u Kliničkoj bolnici. Nitko nikada nije bio uskraćen za pomoć i uslugu, a opsežni kardiokirurški operativni zahvati, onkološka liječenja, te potrebe neonatologije i biopsija povećali su i potražnju za krvnim pripravcima. Primjera radi potrebno je da pet do šest darivatelja daruje krv da bi se dobio jedan pravi koncentrat trombocita. Zavod uglavnom raspolaže sa zalihama krvi za tri do četiri dana,a u nekoliko navrata bio je upućivan poziv darivateljima za pomoć.


Slična je situacija i u drugim medicinskim centrima u zemlji. Najviše nedostaju nulte krvne grupe, kao i B pozitivne grupe. Razlog je vrlo jednostavan. Najmanje potencijalnih darivatelja unutar bosanskohercegovačke populacije ima upravo spomenute krvne grupe. U BiH između 15 i 17 posto stanovništva ima krvnu grupu sa negativnim predznakom. Prosječno se u BiH dnevno potroši između 70 i 120 doza krvi, što je značajna količina. Važno je da se za sada nestašica krvi ne utječe na rad medicinskih ustanova i liječenje pacijenata kojima je krv neophodna. Akcije darivanja bit će, uz suradnju Crvenog križa, organizirane idućih dana u više gradova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?