rakitno

U branju jabuka sudjelovalo cijelo Rakitno, ali i gosti

Jabuka
29.10.2013.
u 11:54

Romić: Kada sam sadio voćnjak, neki su mi se smijali, govorili su: “Sadi krumpir, a uzgoj jabuka ostavi mjestima gdje one mogu uspijevati”

Mjesto u kojem nema nezaposlenih ne nalazi se u Švicarskoj, već tek desetak kilometara od Posušja. Rakićani, oduvijek vrijedni ljudi, svojim radom i idejama pokazuju ostatku BiH kako se blagostanje jedino može samo postići poštenim radom. Iako je poznatije po pašnjacima, uzgoju stoke i pravljenju sira, Rakićani su uvjerili ostatak države da radom i znanosti mogu učiniti čuda.

- Kada sam sadio voćnjak, neki su mi se smijali. Govorili su: ‘Bolan sadi krumpir, a uzgoj jabuka ostavi mjestima gdje mogu uspijevati’, kaže Žarko Romić, vlasnik nasada jabuka. Prošlog vikenda Romić je pozvao mještane na berbu. Bila je to prava fešta, a ubrano je oko pola tone jabuka. Oko stotinjak berača, stotinjak mještana Rakitna, ali i susjednih općina, došao je pomoći Žarku obrati prve plodove. Bilo je tu i gulaša, pečenice, uštipaka, sira. Svakako i vina i rakije. Kad je masa krenula na berbu, za četiri minute, tvrde zaduženi za mjerenje vremena, jabuke su ostale bez plodova. - Nisam ja prvi krenuo u ovaj posao, pravi pionir u ovom poslu je Ljubo Sabljo, kaže Romić. Prekrasno vrijeme učinilo je od berbe društveni događaj, došli su čestitati usudnom gospodarstveniku. Odlazeći s berbe, Žarko je svakom gostu u prtljažnik stavio gajbu jabuka. - Ja sam od prijatelja Sablje donio nekoliko gajbi, nakon što sam svoje podijelio, tako da nitko ne ostane bez jabuke, šali se, možda i nije, Romić, dodajući kako za par godine, kada dođu na rod, očekuje 15 do 20 tona ovih plodova, što nije za odbacit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?