Čestitanje i susret

U dvije godine za povratak Hrvata u RS 5 milijuna KM

Fotografija
29.12.2012.
u 11:48

U odnosu na ranije razdoblje u posljednje dvije godine poraslo je izdvajanje za potporu hrvatskim povratnicima iz entitetskog ministarstva

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš i savjetnica ministra Marija Rapo, prigodom božićnih blagdana posjetili su biskupa banjolučkog mons.dr. Franju Komaricu i u biskupskom ordinarijatu razmijenili blagdanske čestitke i prigodne darove. Među darovima tradicionalno su se našli nadaleko čuveni sir trapist koji se pravi po tajnoj recepturi redovnika trapista te vino „Bona Ventura“. Biskup Komarica je s radošću primio informaciju da će savjetnica 
ministra i buduća zastupnica u Hrvatskom saboru Marija Rapo uskoro glas Hrvata iz Banje Luke donijeti u saborske klupe.

Napredak

U blagdanskom ozračju i ugodnom dužem razgovoru neizostavna tema bila je i povratak Hrvata u RS. Ministar Čordaš je podsjetio da Povjerenstvo za izbjeglice BiH nije radilo protekle dvije godine, da je u istom razdoblju obustavljena isporuka pomoći Vlade RH, te da su jedino za obnovu i povratak sredstva stizala jedino iz Ministarstva kojemu je na čelu. Ulaganja prelaze dva milijuna, od toga je najviše izdvojeno za obnovu i rekonstrukciju - oko 1,2 milijuna, a obnovljene su 42 kuće. Za obnovu vjerskih objekata utrošeno je oko 400.000, za projekte održivog povratka oko 300.000, dok je 200.000 iz Razvojnog programa RS-a usmjereno za infrastrukturne projekte u hrvatskim povratničkim naseljima. Za povratak Hrvata na području cijelog RS-a ukupno je izdvojeno preko 5 milijuna KM, a projekti su realizirani u 17 općina banjolučke, posavske i hercegovačke regije. Ministar Čordaš informirao je biskupa i o tome da je fotografirano blizu 5 tisuća obnovljenih hrvatskih kuća u RS.

Novi projekti

“Ako 20 tisuća KM uzmemo kao prosjek za obnovu jedne kuće, onda je jasno da je u obnovu ovih kuća uloženo oko 100 milijuna KM iz raznih izvora i to ne možemo zanemariti“, rekao je Čordaš. Ministar Čordaš je izrazio uvjerenje da će sljedeća godina dati novi zamah povratku. Proračunom za 2013. predviđeno je 8 mil. KM, od čega 4,5 milijuna KM za povratak u RS. Očekuje se da će sljedeće godine na raspolaganju biti sredstva s Donatorske konferencije u Sarajevu, novac OPEC fonda od 7 milijuna dolara, a nastavit će se i provedba zajedničkih projekata s međunarodnim humanitarnim organizacijama. Ministar je dodao da će u raspodjeli sredstava Donatorske konferencije za (svih predviđenih) 1800 hrvatskih obitelji, koje su podnijele zahtjev, biti omogućen povratak u RS i osigurana obnova kuća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?