NOVO RUHO

U EU od danas nove cigarete u papiru koji smanjuje broj požara

'cigarete_nnn_ziv_080311'
''
18.11.2011.
u 12:00

Stručnjaci su izračunali da će s novim cigaretama u EU godišnje spriječiti od 500 do 700 smrtnih slučajeva u požarima

Od danas se u Europskoj uniji smiju prodavati samo cigarete u novom papiru koji znatno smanjuje zapaljivost opuška. Od 17. studenog, prema propisu EU, duhan mora biti omotan papirom koji je na dva mjesta pojačan vrpcama koje sprečavaju dotok kisika i rasplamsavanje žara na opušku koji nije do kraja ugašen.

I dalje nužan oprez

Stručnjaci su izračunali da će s novim cigaretama u EU godišnje spriječiti od 500 do 700 smrtnih slučajeva u požarima. U EU u požarima godišnje u prosjeku život izgubi oko 4000 ljudi. Dakle, s novim cigaretnim papirom taj bi se broj mogao smanjiti 17,5 posto. SAD je već uveo novi sigurnosni papir za cigarete, nakon čega se znatno smanjio broj požara.

Stručnjaci ističu da duhan u novoj opremi neće nimalo promijeniti okus cigarete. Također, pušači su upozoreni da i dalje moraju do kraja ugasiti svoje opuške jer novi papir to neće učiniti umjesto njih. Papir, naime, samo smanjuje protok kisika, a samim time i vjerojatnost ponovnog zapaljenja.

Proizvođači u EU obećavaju da "oblačenje cigareta u novo ruho" neće podići njihovu cijenu.

Cigarete, odnosno odbačeni opušci, uzrok su mnogih požara, često i šumskih koji svake godine poharaju i Hrvatsku, najčešće obalno područje. Po podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Hrvatskoj je lani buknulo 5036 požara, što je za trećinu manje (33 posto) u odnosu na 7549 požara u 2009. godini. U požarima 2010. u Hrvatskoj su poginule 24, a ozlijeđene su 92 osobe. Materijalna šteta iz lanjskih požara procijenjena je na 218,8 milijuna kuna.

TDR poštuje standarde

I hrvatski proizvođač cigareta TDR priprema se za standarde EU.

– TDR je upoznat s inicijativom Europske unije, a u svom poslovanju poštuje standarde, kako tehnološke, tako i zakonske, koji uređuju duhansku problematiku i nema dvojbe da će se prilagoditi smjernicama Europske unije, to više što TDR već posluje na tržištima država u sastavu EU – kazali su u rovinjskom TDR-u.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?