ZDRAVSTVO

U FBiH najviše oboljelih od raka dojke, crijeva, uha, grla, nosa...

doktor
VL FOTO
11.06.2010.
u 09:29

Troškovi za citostatike u prošloj godini iznosili su 33,5 milijuna KM, a najveći dio odnosi se na Sarajevo

Ukupna potrošnja, odnosno ukupni rashodi za citostatike u prošloj godini iznosili su 33,501.907 KM i veći su za čak 6,4 posto u odnosu na planiranu potrošnju, a u odnosu na 2008. veći su za 8, 5 posto. Ovo su podaci koje je u financijskom izvješću iskazao Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za prošlu godinu. Iz samog izvješća razvidno je da se u Federaciji bilježi porast oboljelih od različitih vrsta karcinoma.

Troškovi citostatika

U ukupnim troškovima za citostatike, prema njihovim skupinama, struktura troškova podijeljena je na tri dijela. Tako troškovi citostatika s liste citostatika u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret sredstava federalnog Fonda solidarnosti, a riječ je o 56 generičkih vrsta citostatika za sve pacijente kojima je indicirana terapija ovim preparatima, iznose 23,432.174 KM. Drugi dio troškova odnosi se na citostatike s posebnim režimom propisivanja za ograničen broj pacijenata. Oni iznose 7,843.740 KM. Treći dio troškova otpada na citostatike koji se nalaze na listi lijekova, također za ograničen broj pacijenata, i oni iznose 2,225 993 KM. U ovu skupinu citostatika spadaju Bevacizumab, Erlotinib, Temozolamid...

Kada su u pitanju troškovi koji se odnose na kliničke centre u Federaciji, od ukupnih troškova za citostatike najveći dio odnosi se na Klinički centar Sarajevo - 46 posto, Klinički centar Tuzla 27 posto, Kliničku bolnicu Mostar 17,4 posto, Županijsku bolnicu Bihać 4,3 posto te Županijsku bolnicu Zenica 5 posto. Dakle, najveći udio u potrošnji je iskazan u Kliničkom centru Sarajevo iz razloga što se tom centru liječe, osim svih bolesnika s malignim oboljenjima iz Sarajevske županije, i bolesnici s malignim oboljenjima iz ostalih županija.

Liječeni od karcinoma

U ostalim zdravstvenim ustanovama uglavnom se liječe bolesnici iz područja koja teritorijalno gravitiraju tim ustanovama, odnosno najveći broj iz domicilne županije. Inače, u izvješću Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja navodi se da se broj pacijenata oboljelih od malignih bolesti, koja se liječe citostaticima, bilježi stalni trend rasta u posljednjih šest godina.

Tako su u prošloj godini citostaticima liječena 7.673 pacijenta, što je za 10 posto više u odnosu na 2008. kada ih se liječilo 6920 pacijenata. Primjerice, u 2005. godini broj liječenih pacijenata citoststicima iznosio je 5086, a u iduće četiri godine njihov broje se povećao s 2.600 novih pacijenata. U strukturi broja liječenih najveći broj je od karcinoma dojke - 34 posto, zatim slijede liječeni od karcinoma rektuma i debelog crijeva 14,1 posto, organa uha grla i nosa 10,9 posto, prostate 8,3 posto te leukemije 5,4 posto.

Za pacijente kojima su usluge pružane u bolničkom tretmanu iskazano je 1.708 bolničkih dana, ležanja u bolnici, s prosječnom dužinom ležanja od 30 dana. S druge strane, najveći troškovi radioterapije iskazni su kod usluga radioterapije karcinoma maternice, a kod ostalih karcinoma udio troškova za pojedina oboljenja u ukupnim troškovima je razmjeran postotku zastupljenosti pojedinih vrsta malignih oboljenja u ukupnom broju izvršenih usluga radioterapije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?