Istraživanje

U FBiH ulasku BiH u NATO podrška, u RS većina protiv

nato
VL FOTO
05.11.2011.
u 12:32

Dok se većina u RS-u protivi ulasku u NATO savez, raspoloženje u FBiH je u potpunosti drukčije, pokazalo je istraživanje

Najveći broj stanovnika BiH podržava ulazak zemlje u NATO i u procentima je to 59,7 posto ispitanika, dok se tome protivi 28,8 posto građana. Svaki deseti ispitanik (11,5 posto) na ovo pitanje nije želio ili nije znao odgovoriti, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija Prime Communications.

Razlika po entitetima

Promatrano po entitetima u BiH, velika je razlika u stavovima građana treba li država ući u tu vojnu alijansu. Najveći broj stanovnika Federacije BiH (81,2 posto) podržava ulazak zemlje u NATO, dok se tome protivi 12,4 posto, a 6,4 posto građana nije dalo odgovor na ovo pitanje. U Republici Srpskoj ulazak u NATO podržava 26 posto građana, dok se ovoj ideji protivi 54,2 posto stanovnika ovog entiteta. Svaki peti stanovnik Republike Srpske (19,9 posto) na ovo pitanje nije dao odgovor. Agencija Prime Communications je ovo istraživanje realizirala od 30. rujna do 10. listopada 2011. godine za vlastite potrebe. Ispitano je1.000 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentirana istraživanjem je definirana kao opća populacija BiH, starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratificirani slučajni uzorak (moguća pogreška +/- 3 posto).

Prije nekoliko dana su predstavnici vlasti u Republici Srpskoj ponovili kako će građani ovoga entiteta odlučivati o ulasku BiH u NATO, te kako Srbi u BiH još uvijek nisu zaboravili kako su ih NATO zrakoplovi bombardirali tijekom prošlog rata. Raspoloženje u Federaciji BiH po ovom pitanju je znatno bolje nego u susjednom entitetu.

Oprečni stavovi

U Federaciji vlada mišljenje kako će članstvo BiH u NATO-u donijeti toliko priželjkivanju stabilnost, te kako ulazak u ovaj savez može ovoj državi donijeti samo pozitivne pomake. Oprečni stavovi u dva entiteta o ovom pitanju samo su još jedna simbol podjela u BiH te dokaz kako narodi na ovim prostorima imaju različita mišljenja o većini otvorenih pitanja koja se uskoro trebaju riješiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?