KRIZA

U Federaciji oko 300 poduzeća u stečaju, prijeti još likvidacija

birokracija
Željko Lukunić
02.11.2010.
u 08:42

Moraju se kažnjavati menadžment i vlasnici ako ne traže stečaj čim tvrtka ima problem s platežnom sposobnosti

Stečaj poduzeća u Federaciji BiH ostat će neefikasan i odvodit će tvrtke u likvidaciju jer izmjene zakona, osim što godinu čekaju na usvajanje, ne predviđaju neke od ključnih promjena, ocjenjuju ekonomisti i sindikalni predstavnici. Smatraju da bi tvrtke išle u pravcu reorganizacije kada bi bilo ograničeno trajanje stečaja i uveden mehanizam kažnjavanja za njegovo nepravodobno pokretanje, pišu Nezavisne. U Udruženju stečajnih upravnika u BiH kažu da su prije godinu dana s predstavnicima stečajnih sudaca i resornog federalnog ministarstva dogovorene izmjene zakona o stečaju, ali one još nisu izašle iz ladica Federalnog ministarstva pravosuđa. Oni podsjećaju da u FBiH ima oko 300 poduzeća u stečaju, a većina ih ide u pravcu likvidacije tvrtke.

Ekonomist Duljko Hasić istaknuo je da trajanje stečaja zakonom treba ograničiti na dvije godine, jer sve iznad toga dovodi u pitanje mogućnost ponovnog rada tvrtke i spašavanja radnih mjesta. “Moraju se kažnjavati menadžment i vlasnici ako ne traže stečaj čim tvrtka ima problem s platežnom sposobnosti. Odugovlačenjem izravno pokreću likvidaciju”, smatra Hasić. Rekao je da se dogovorene izmjene zakona nisu bavile rješavanjem njegove nedorečenosti kod kažnjavanja odgovornih u tvrtkama koji ne pokreću stečaj kada poduzeće 30 dana ne ispunjava obveze, dodajući da je zakon predvidio kazne, ali ne i one koji trebaju kažnjavati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?