RAMIZ JELOVAC

U HNŽ-u je čak 30 posto administracije višak

jelovac
VL FOTO
17.01.2012.
u 09:49

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Ramiz Jelovac govori za Večernji list o stanju u županiji

Predsjednik Skupštine HN županije Ramiz Jelovac govori o proračunu za 2012. godinu, situaciji u županiji te odnosima s Vladom HNŽ-a.

Usvojen je nacrt proračuna za 2012. godinu. Koje su Vaše primjedbe na taj proračun?

U prošlom proračunu je bilo i Skupštini pošto nisu imali razumijevanja za financijsku situaciju pa su pojedine stavke u najboljoj želji podigli da se neke pozicije poprave. Nakon toga je Vlada optužila Skupštinu da je napuhala proračun i nažalost te stavke su kao grantovi umanjene za nekih 70 posto. Ovoga puta Vlada je išla nešto umjerenije, međutim, po ocjeni zastupnika, ipak je i ona pretjerala u procjeni rasta za ovu godinu. Naime, planiran je rast od 10 posto, što je po mom mišljenju u ovakvim vremenima neozbiljno i ponovno se dovodimo u situaciju da se neće mnogo toga moći izvršiti. Netko će ostati uskraćen i imat ćemo situaciju kao što smo imali i u prošloj godini. Zastupnici su ovoga puta pokušavali naći mjeru u procjeni rasta te da sve stavke koje uđu u proračun dobiju isti tretman.

Dosada se nacrt proračuna usvajao u krajnjim rokovima, je li usvajanje nacrta početkom siječnja napredak?

Napredak je u tome što je u Skupštinske klupe nacrt došao deset dana nakon isteka godine, a dosada smo ga uvijek imali početkom travnja da bismo ga do 20. travnja usvojili. U tom dijelu je zaista napravljen veliki pomak.

Rečeno je kako 70 posto proračuna ide na plaće proračunskih korisnika. Treba li po Vašem mišljenju smanjivati administraciju? Je li je previše u ovoj županiji?

Ne samo u ovoj nego u svakoj. Imamo primjer dosljednosti ili nedosljednosti u prošlom mandatu kada smo na neki način proširivali Vladu, onda je bio i stranački dogovor ali i dogovor sa međunarodnom zajednicom da će povećanje administracije biti neznatno, no nije bilo tako. Činjenica je da su partneri SBiH i HDZ 1990 imali percepciju da je do tada sve što je u administraciji bilo iz redova HDZ-a BiH i SDA, i onda su kroz kojekakve gimnastike povećali broj administracije. Sada smo tu gdje jesmo i imamo 30 posto viška administracije. Da ovdje imamo financijsku situaciju koja to može nositi ovdje bi vjerojatno ta administracija još bujala, ali je pitanje nekakvog osnovnog normativa sa viših razina. Ni na razini države i Federacije nije ništa bolja situacija.

U prošlom sazivu ste također bili predsjednik Skupštine, koje su vaše primjedbe prošlom sazivu Vlade i uviđate li prednosti sadašnjeg saziva?

Sa prošlom Vladom je došao PDV i onda je naglo povećan priljev u proračun i to je bilo kao dobar teren za primanje administracije, povećanje plaća... Nije bilo štrajkova, ali zato što je bilo novca pa se onaj dio partnerskog odnosa sindikata i Vlade poklapao u potpunosti. Nažalost sada je situacija drugačija, mada kad uzmete brojke rasta prihodi u proračunu u prošloj godini su veći za nekih četiri posto nego uz pretprošloj godini. Ali ono u kakvoj su poziciji svi proračuni i fondovi je pitanje kolektivnog ugovora koji se sada kao crni oblak nadvija nad svim proračunima. Još nas donekle spašava Zakon o izvršnom postupku gdje je taj dio sredstava koji se po tužbama uplaćuje limitiran stavkom koja bude planirana u proračunu. S obzirom da je Ustavni sud rekao da je ta odredba neustavna sada je na federalnim vlastima da nađu mjeru u tome. Ukoliko se otvori taj proces svi su proračuni u katastrofi. Imamo sada negdje oko desetak milijuna u procesu sudskih sporova.

Postoji li po Vašem mišljenju mehanizam izmjene tih kolektivnih ugovora?

Prije početka rasprave o proračunu imali smo obraćanje sindikata koji su u pet minuta rekli kako ne prihvaćaju ništa. Dok nekakav vrhovni zakon ne bude proračun sve ostalo nema smisla. Kod nas se na svim razinama vlasti uporno u proračunima uvodi upravo ono što nije realno i zbog toga imamo ovakve situacije. Trebalo bi se raditi po principu koliko je novca od 1. siječnja do 31 . prosinca to je to i svima rasporediti realno.

Znači nemate neke velike primjedbe na rad prošle Vlade?

Pa s te strane nemam jer su imali toliko sredstava na raspolaganju. Međutim, ista je ta administracija, procedura, inspekcija i u sadašnjoj Vladi pa nemaju takav omjer jer su druge pretpostavke promijenjene. Pred ovom Vladom i Skupštinom je veoma težak period.

Očekujete li štrajkove?

Ja taj dio očekujem iz situacija. Jednom se u taj proces mora ući. Nije bitno hoće li to biti ova godina, sljedeća ili neka sljedeća Vlada, ali otprilike situacija ide prema tome. Sindikat u obrazovanju i sindikat policije mora shvatiti da je u našem proračunu 110 000 000 KM samo sredstava koja idu za ta dva ministarstva, a sve ostalo pokriva ostatak proračuna.

Kakvi su Vaši odnosi sa ministrima i premijerom Vlade?

Jedno je osobni drugo je odnos Skupštine i Vlade. Koordinacija u smislu korektnosti u suradnji postroji. Sve što se pojavljuje kao problem gledamo riješiti kroz suradnju.

Kakvo je stanje u mostarskom SDA?

Jedno je vrijeme bilo nekakvih raskola, međutim mi nismo stranka diktature i u tom dijelu svatko ima mogućnost iznijeti različit stav i mišljenje. E sad kako mediji izvuku to što netko iskoči sa nekakvim prijedlogom , pa to odmah protumače kao raskol. Međutim, moram reći da se tu radi samo o različitim stajalištima o nekim pitanjima.

Na federalnoj razini postoje neke trzavice između SDP-a i SDA. Reflektira li se to i na ovu županiju?

Zaista u tom dijelu koordinacije niti imam uvida niti znam o čemu se razgovara. Ovo što mediji pišu proizlazi upravo iz različitih pristupa. Ni u onom sazivu Vlade HNŽ-a kada je SDP bio oporba , što se tiče same Skupštine, nikada nije pravljena nekakva posebna razlika. Koji god prijedlog je bio razuman, svaki je prihvaćen. Ako uzmete dnevni red i zaključke koje je Skupština donosila, 80 posto onoga što je predlagano od strane opozicije je privaćeno. Mislim da se među ove četiri stranke u Vladi sve pokušava riješiti dogovorom.

Unatoč tome što proračun nije razvojni najavili ste niz projekata. Što su prioriteti?

Prošla Vlada kao i ova najavljuju koncesije kao prioritet, međutim ispriječi se svaki put onaj dio procedure zakona o koncesijama.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
Bralo
08:11 18.01.2012.

@Tiger cro. Nije ni tebi lako......

Avatar servo_volan
servo_volan
11:45 17.01.2012.

Ovaj Jelovac vjerojatno misli na Hrvate jer kad bi mi Hrvati i pomislili da se otpuste muslimani -bošnjaci bilo bi nas na sve strane.pa ovaj se uhljebio ovo mu je 5 mandat kako ga nije stid i sramota njega i sve šupljake u gradskoj upravi koji primaju plaće za svoj nerad Čast izuzetcima treba njima plaće svest na 500-1000 km pa bi te ja pito ko bi bio zastupnik a ovako plaće im po 2500 tisuće km +odbori i pododbori svaka sjednica i tako dođu do 3500 km sramota narod gladuje kopa po kontenjerima socijala je na nuli djećijeg nema ni na vidiku fujj treba ovaj grad vratit tamo gdje je bio 95 godine svak na svoju stranu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?