U GRADU PREDAKA

U Istanbulu preminula posljednja članica otomanske dinastije

istanbul, istanbul-2, istanbul-5 (1)
Generalturist
03.04.2012.
u 13:02

Posljednja članica otomanske obitelji bila je i egipatska princeza. Tu je titulu stekla udajom za princa Muhammada Abdela Moneima 1940. godine.

Fatma Neslisah Osmanoglu Sultan (91), unuka posljednjeg otomanskog sultana Mehmeda VI., umrla je u ponedjeljak od infarkta u Istanbulu, prenio je Turkye Gazetesi.

Neslisah je kao trogodišnja djevojčica bila prisiljena pobjeći iz Turske zajedno s ostalim članovima vladarske obitelji. Bilo je to daleke 1922. godine kada je okončana četverogodišnja vladavina posljednjeg otomanskog sultana i njena djeda Mehmeda VI. Otomani su utočište pronašli u Francuskoj, a bivši sultanat ubrzo je postao Turska Republika koju je utemeljo Mustafa Kemal Ataturk.

Posljednja članica otomanske obitelji bila je i egipatska princeza. Tu je titulu stekla udajom za princa Muhammada Abdela Moneima 1940. godine. Bit će pokopana u srijedu u krugu najuže obitelji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?