DJEČJA HRANA

U kašicama za bebe pronađeni komadi stakla

bebe
VL FOTO
03.07.2010.
u 12:51

Sve češće se s tržišta povlači hrana za djecu, a istraživanja su pokazala da sve bočice pri zagrijavanju ispuštaju bisfenol

Nakon što su u DM-ovim prodavaonicama u Njemačkoj otkriveni komadići stakla u dvjema teglicama voćne kašice za bebe Babykost Frucht & Joghurt Früchteallerlei, iz trgovina DM-a u Bosni i Hercegovini povlači se cjelokupna serija te hrane za djecu. Kako navode iz ovih trgovina, radi se o punjenju kodne oznake D039008.02.12 s rokom upotrebe do 8. veljače 2012.

Mjere predostrožnosti

U Bosni i Hercegovini, koliko je poznato, dosad nije pronađeno staklo u ovoj hrani, ali se kašice iz prodaje povlače zbog mjera predostrožnosti. Svi kupci koji su kupili sporni proizvod mogu ga zamijeniti u svojoj DM prodavaonici, naveli su iz DM-a. Ističu i da je kodna oznaka jasno vidljiva na rubu poklopca pakiranja. Isti slučaj kao u Njemačkoj, odnosno staklo u kašici pronađeno je i u trgovinama u Republici Hrvatskoj, zbog čega su već isti dan sporne kašice za bebe povučene iz prodaje. Ovo nije prvi slučaj da se s tržišta Bosne i Hercegovine povlači hrana za bebe, naime, prije nešto više od godinu dana iz prodaje je povučeno mlijeko za bebe aptamil 1 njemačkog proizvođača Milupa, kojim se hrane djeca od rođenja pa do četvrtog mjeseca starosti. Ovaj proizvod je, podsjetimo, iz prodaje povučen zbog prustnosti mrkih, nerastvorljivih gromuljica u mlijeku, odnosno zbog stranih primjesa u mlijeku. Ista tvrtka Milupa je u veljači ove godine u Austriji zaustavila isporuku aptamil mliječne kašice određene serije jer sadrži gluten iako su pakiranja nosila oznaku bez glutena.

Sumnjive bočice

Nedavno je u Americi ponovno aktualizirano pitanje štetnosti dječjih bočica zbog bisfenola koje sadrže. Takvi proizvodi nalaze se i na našim policama. Naime, Amerikanci su testirali dječje bočice šest najpopularnijih marki. Sve su zagrijavane na 80 stupnjeva i baš sve su ispuštale znatne količine bisfenola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?