Sakrament

U Ljubuškom 183, a u Širokom Brijegu 215 prvopričesnika

prva pricest
Ivan Kaleb
16.04.2012.
u 11:14

Slavlje Nakon svečane svete mise slavlje se nastavilo u restoranima i obiteljskim kućama

Oni su jučer bili u prvom planu, sve oči bile su uprte u njih, imali su svu pažnju. Ukupno 183 djece, 106 dječaka i 77 djevojčica, u župnoj i samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu u Ljubuškom, primili su prvu svetu pričest. Obučeni jednoobrazno i svečano u lijepe bijele kute, sjedili su i stajali u prvim redovima klupa, a u pozadini njihove obitelji i drugi vjernici u velikom broju tako da je crkva bila prepuna. Svečano misno slavlje i prigodnu propovijed predvodio je humački gvardijan fra Velimir Mandić, uz suslavljenje humačkog župnika fra Ivana Borasa i još dvojice svećenika. “Danas je moja haljina bijela, danas mi radost u oku blista, danas mi srce kuca za Krista. I zvona danas drugačije zvone, zemlja danas drugačije diše. Svježinom danas sve divno miriše, sreća raste sve više i više”, jedna je od lijepih recitacija, zaziva i molitava koje su tijekom misnog slavlja i obreda primanja sakramenta prve svete pričesti, izgovorili mladi slavljenici.

- Zapamtite draga djeco, zapamtite: Onaj koji blaguje tijelo Kristovo, ne bi nikad smio griješiti. Sada se vi nemojte sjećati onih koje ste čuli da griješe, njih pustite neka im se Bog smiluje i oprosti im grijehe. Ali važno je da vi danas u sebi stvorite odluku: kad budem jeo tijelo Kristovo od danas više nikad neću griješiti. Da ne bi umro, ne fizički umro nego kad netko sagriješi onda, možemo reći, da mu umire duh, duša - rekao je i poslao poruku mladim prvopričesnicima u svojoj propovijedi gvardijan fra Velimir Mandić. Nakon misnog i duhovnog slavlja u crkvi, slavlje se nastavilo u obiteljskim kućama ili restoranima gdje se u vedrom i veselom ozračju blagovao svečani ručak.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, jučer je bilo iznimno svečano. Dvjesto šesnaest djece primilo je sakrament Svete pričesti. Svečanom misnom slavlju uz prvopričesnike, njihove roditelje, nazočio je i veliki broj vjernika. Svetu misu predvodio je fra Tomislav Jelić koji je u nadahnutoj propovijedi govorio o značaju susreta s Isusom i njegovim svetim Tijelom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?