Ljubuški

U Ljubuškom dvije žene se potukle zbog filma

Ljubuški
20.07.2012.
u 09:51

Oprečne izjave nakon sukoba Vere Dedić (56) i Štefice Galić (49)

Prikazivanje kontroverznog kratkog dokumentarnog filma Titove unuke Svetlane Broz “Neđo od Ljubuškog” u Gradskoj vijećnici uzburkalo je duhove u Ljubuškom i Hercegovini, poprimilo je i šire političke konotacije, a dio posljedica sukoba i nesporazuma koje je izazvao, rješavat će policija, moguće i pravosuđe. Preksinoć oko 22:30 na Trgu sv. Ante, točnije u dvorištu ispred franjevačkog samostana, došlo je do fizičkog sukoba između Štefice Galić (49), supruge Neđe Galića, glavnog lika spornog dokumentarnog filma, i Vere Dedić (56), općinske službenice i sudionice prosvjeda protiv prikazivanja filma, nakana, ciljeva i poruka koji se filmom žele postići. Vera Dedić je sa susjedom Ljiljom Sabljić prošetala do samostana s ciljem da zapali svijeću i pomoli se, i tamo je na klupi zatekla Šteficu Galić i njezinu prijateljicu Nelu Delalić.

- Pozdravila sam s dobra večer i obratila se Štefici: “Gospođo, što ti radiš u ovom svetištu kojeg vrijeđaš svojim izjavama u filmu, rekla si da to nije tvoje svetište i molim te napusti ga”. Ona je odgovorila: “Moj je Neđo spasio tisuću Bošnjaka”. Odgovorila sam: “Ma molim te, to nije istina, da nije bilo politike ja bih te pitala što bi on spasio”. Nakon toga sam rekla: “Kad je bio rat sa Srbima, krim policajac i ja izuzeli smo vam radio stanicu kojom ste održavali vezu s neprijateljskom stranom”. Nakon što sam to izgovorila ona je skočila, ošamarila me i opsovala mi majku. Ja sam joj uzvratila šamar, zakukala je: “Odoše mi naočale od 800 maraka”, i opet je krenula prema meni, ja prema njoj, gužvale smo se - priča potreseno Vera koju smo zatekli pred njezinom kućom na Humcu. Majica joj je bila poderana, lančić joj je prijateljica Ljilja našla na betonu, mobitelom su svijetlile da nađu križić i privjesak “B” (blagoslovljeno). - Našle smo i staklo Šteficinih naočala, rekla sam Ljilji ostavi joj na zid neka i ona dođe po svoje. Mogla sam prije nje doći u policiju, ali bojala sam se kako će reagirati moj suprug Branko, bolestan je, imao je moždani udar.

Međutim, kad sam došla kući ubrzo je na vrata došla policija i dala sam izjavu. Žao mi je zbog svega, ali ne mogu prihvatiti da se nas Hrvate u Ljubuškom proglašava nacistima i fašistima. Istina je posve drukčija, mi u Ljubuškom možemo Bošnjacima pogledati u oči, a mogu li oni Hrvatima u Bosni, u sjevernoj Hercegovini - kaže Vera.

Komentara 5

Avatar Jana
Jana
12:27 20.07.2012.

Svaka vam čast gospođo. Neznam tko je neđo niti me je briga niti bih ikada išla vidjeti film snimljen od Titine unuke. Jasno je da jugonostalgičarka želi razdor a ne mir.

CI
cinbenik
18:47 20.07.2012.

Nista tu nije lose ako je istina o tom Nedji.................Mnogi ce u tom gradu prihvatiti takva djela i pored toga sto otkriva i drugu stranu medalje..........Istina se nemoze sakriti..........Zasto netko ne snimi i sa druge strane film ..............Zasto sada osudjivati na stari poznati nacin "Yunostalgicar,udbas............." ako je bio takav vjerovatno bi i sam imao problema,mada je takodje puno imena saradnika udbe iz tok "pravog Hrvatskog" mjesta............Objavite javno spisak YU saradnika pa cemo vidjeti tko je na spisku i ideli to Nedji u prilog ili nekom drugom.........Ali je izgleda cinjenica da se taj Nedjo trudio spasiti mnoge ljude,pa neka kazu koju i spaseni,a ne samo Nedjini neprijatelji koji bi silom tjerali istinu gdje spada i ova gospodja...........Sta ona ima pitati Nedjinu zenu ako su na suprotnim stranama.Znaci da je izazvala sukob,ako je svjesna i realna u sto se moze sumnjati po reakciji.................

MI
mikize
22:40 20.07.2012.

Jeli vas nije sramota??? Ne mogu da vas nazovem gospodjom poslije ovog pitanja, jer ste vi daleko od nivoa. Fuj sramota da vas bude. I jos lazete, nije vas strah Boga?? Ni hiljadu Marija vas nece spasiti. Fuj, fuj...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije