NAFF 2012

U Neumu svjetski animatori

NAFF
14.06.2012.
u 10:12

Na festival stiže autor Simpsona i suradnik na projektima “Harry Potter“ i “Iron Man“

U tijeku su opsežne pripreme za 7. izdanje festivala animiranog filma NAFF, koji će se u organizaciji Studija Neum na otvorenoj terasi neumskog hotela Sunce održati od 30. lipnja do 5. srpnja.

38 crtića

Od oko 600 prijavljenih filmova iz blizu 50 zemalja u natjecateljski program ušlo je 45 animiranih ostvarenja, a u dojmljivu prostoru hotela Sunce uz šum mora bit će prikazano 38 crtića.

-Gotovo svi filmovi u natjecateljskom dijelu programa i Panorami, popratnom festivalskom programu, osvojili su neku od nagrada na uglednim svjetskim festivalima crtanog filma. Ocjenjivačkom sudu u kojem će biti Mike Reiss, autor i producent popularne serije crtića “The Simpsons” i Mike. L. Murphy, jedan od glavnih Disneyevih animatora, koji je radio na najvećim filmskim projektima u SAD, bit će uistinu teško odabrati najbolje, kaže Jurinko Rajič, direktor NAFF-a 2012.

Mike Reiss dobitnik je četiri Emmyja i Peabody nagrade za svoj spisateljski doprinos u kultnoj seriji “The Simpsons“. Vodio je 4. sezonu ovog kultnog crtića, koju je “Entertainment weekly” proglasio “najvećom sezonom najvećeg showa u povijesti“. Jedan je od autora i animirane serije “The Critic“ te autor priče crtanog serijala “Qeer Duck“. Tu seriju BBC proglasio je jednim od sto najvećih crtića svih vremena. Izdao je 17 dječjih knjiga, među kojima i bestseler “Kako je Murray spasio Božić“.

Štovatelji animacije

Mike L. Murphy bio je jedan od glavnih Disneyjevih animatora, radio je na više od 30 filmova kao animator, vizualni supervizor i filmski redatelj. Surađivao je na filmovima “Harry Potter“, “Gospodar prstenova“ i “Iron Man“. Danas režira vlastite filmove i poučava studente animacije. U ocjenjivačkom sudu ovog festivala koji spada u 36 najznačajnijih svjetskih festivala animacije bit će i Borivoj Dovniković Bordo, najstariji autor animacije u Hrvatskoj i dugogodišnji predsjednik ASIF-a, te poznati slikar i grafičar Safet Zec i sarajevska glumica Amina Begović. Inače, američko Veleposlanstvo u BiH podržat će i NAFF 2012. NAFF je festival prijateljstva i druženja ljudi iz svijeta animacije. Ugođaj na terasi hotela Sunce i šum Jadrana, uz čarobni svijet animacije, vraća autore i štovatelje crtića u Neum, dodaje Rajič.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije