ratno zarobljeništvo

U Nišu "nema saznanja" o logorima gdje su bili Hrvati

\'Logor01_nnn_unu_140110\'
Arhiva VL
29.01.2011.
u 12:29

Nemamo nikakve informacije o tome, ni iz policijskih ni iz drugih izvora. Nitko nas nije kontaktirao, niti tražio podatke ili podnosio zahtjeve u vezi s tim - rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simović.

BEOGRAD - Gradonačelnik Niša Miloš Simović izjavio je kako nema saznanja da su tijekom ratova u bivšoj državi 1990-ih u Nišu postojali zatvorenički logori ili grobnice s hrvatskim vojnicima i civilima, javio je danas beogradski Mondo.

- Nemamo nikakve informacije o tome, ni iz policijskih ni iz drugih izvora. Nitko nas nije kontaktirao, niti tražio podatke ili podnosio zahtjeve u vezi s tim - rekao je Simonović za dnevnik Danas, a povodom informacije Balkanske regionalne istraživačke mreže BIRN o postojanju logora u tom gradu gdje su bili zatočeni hrvatski branitelji i civili.

Mondo podsjeća kako je BIRN objavio kako je nekadašnja JNA tijekom rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. držala u zatvoreničkom logoru u Nišu više od 400 hrvatskih civila i vojnika, te da je u njemu preminula najmanje jedna osoba, koja je pokopana na niškom Novom groblju. Izvori lista Danas iz niškog Kazneno-popravnog zavoda, kao i iz zapovjedništva Kopnene vojske Srbije u Nišu, pravnom slijedniku Treće armije JNA, također su negirali da je 1991. i 1992. u njihovim objektima bilo hrvatskih ratnih zarobljenika i civila.

Predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije Veljko Odalović rekao je za BIRN kako je na niškom Novom groblju u srpnju 2010. ekshumirano deset posmrtnih ostataka, a identificiran je Petar Mesić sa hrvatskog popisa nestalih osoba, dok je za ostalih devet tijela identifikacija u tijeku. No, zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je kako je pretkazneni postupak u tijeku i postoje "neka nova saznanja koja se u najvećoj mjeri odnose na prikrivanje ovog zločina, a najviše podataka za sada je prikupljeno za centre Stajićevo i Begejci".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?