Orašje

U Posavini nema sigurne kuće u koju se mogu smjestiti žrtve

Nasilje
10.01.2013.
u 12:01

Nasilje u obitelji je jako prisutan problem današnjice i ovih dana će biti usvojen novi zakon koji podrazumijeva referalne mehanizme

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Posavske županije organiziralo je u Orašju sastanak o temi “Izrada i implementacija protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji na prostoru PŽ”. Na sastanku su, osim Ministarstva zdravstva, bili predstavnici MUP-a, Ministarstva prosvjete, kulture i sporta, predstavnici tri posavske općine, zatim socijalnog rada, suda, tužiteljstva i nevladine organizacije Udruga žena iz Orašja i Mozaik iz Odžaka. Osim svih, na sastanku su bili predstavnici organizacije Viva žene iz Tuzle, predstavnici Gender centra iz Sarajeva i predstavnici OESS-a koji su inicirali izradu protokola.

Povišen broj nasilja

Jasna Zečević, ravnateljica organizacije Vive žene iz Tuzle, centra za terapiju i rehabilitaciju žrtava nasilja, rata i ratnih trauma i nasilja u obitelji, stigla je u Orašje kako bi radila na kreiranju protokola u interveniranju u slučajevima nasilja u obitelji, njegovom potpisivanju i provedbi. Posavska županija jedina je u FBiH koja nema potpisan protokol, a na inicijativu OEES-a formirana je radna grupa koju sačinjavaju predstavnici svih relevantnih institucija i ministarstava. - Do sada smo se susretali sa svim problemima u smislu zbrinjavanja žrtava nasilja i koordinacije različitih institucija. Nasilje u obitelji je jako prisutan problem i ovih dana će biti usvojen novi zakon koji podrazumijeva referalne mehanizme. Svaka institucija u svojoj nadležnosti ima obveze prema žrtvama, a ovim protokolom svi potpisnici će biti upoznati s pravima i obvezama koje moraju uraditi kako bi zaštitili žrtvu i kako bi djelovali preventivno - kazala je Jasna Zečević i naglasila - U Tuzlanskoj županiji u zadnje tri godine za 40 posto povećan je broj prijavljenih nasilja u obitelji. Kad smo počeli raditi protokol, smještaj u sigurnoj kući zatražili je oko 50 osoba, a od kolovoza do danas imamo 89 osoba. Ne možemo procijeniti je li povećano nasilje realno ili se više prijavljuje, ali naš cilj je da se javnost probudi, da se žrtve ohrabre i prijave nasilje, a svi mehanizmi trebaju pružiti zaštitu takvim osobama.

Bez sigurne kuće

Na području Posavske županije nema sigurne kuće za žrtve nasilja, a osobe koje iz Posavine nazovu na telefon 1265 automatski budu prebačene na sigurnu kuću Viva žene u Tuzli, za što je do sada bilo nekoliko primjera. Cilj protokola je da se u kriznim trenutcima osnaže kapaciteti u Posavskoj županiji i da se žrtve adekvatno zbrinu bez odlaska u Tuzlu. U Orašju su boravili i predstavnici Gender centra Vlade Federacije BiH, a u okviru svojih nadležnosti imaju ulogu poboljšati položaj žena u Federaciji BiH, odnosno zaštiti obitelji s djecom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?