Školstvo

U RS-u 18%, a u FBiH 9% ne zadovoljava kriterije

Škola
23.11.2012.
u 10:33

Škole u FBiH uglavnom nose nazive po nastavnicima škola koji su poginuli u posljednjem ratu, ili poginulim pripadnicima oružanih snaga iz rata u BiH

Nakon što je federalni ministar obrazovanja i znanosti i predsjedatelj Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH Damir Mašić prezentirao preporuke za eliminiranje podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH sa neophodnim koracima koje je potrebno s tim u vezi poduzeti, u najmanju ruku se čini neozbiljnim i ishitrenim potezom ministra. Čini se kako je SDP-ov kadar zaboravio na dosta drugih problema koji opterećuju školstvo, a koji se ne rješavaju već godinama.

Upitni školski nazivi

Prvenstveno, riječ je o provedbi kriterija za školske nazive i obilježja, koji ni do danas nisu realizirani u praksi. No, to ministra ne brine, jer su mu samo na pameti ukidanje takozvanih „dvaju škola pod istim krovom“, što je u svakom slučaju manji problem od onog koji je otkrila analiza provedbe kriterija za školske nazive i obilježja na teritoriju BiH, uključujući i Brčko Distrikt. Kada su u pitanju kriteriji za školske nazive, od ukupno 291 škole u RS-u njih 18 posto nije u skladu s kriterijima. Što se, pak, tiče većeg bh. entiteta, od ukupno 568 škola 383 osnovne škole u FBiH, odnosno 7 posto, ne zadovoljavaju kriterije za školske nazive, a od 185 srednjih škola u FBiH 2 posto nije zadovoljilo kriterije za školske nazive. Ovakvi rezultati ukazali su na veliki postotak škola koje nisu u skladu s kriterijima za školske nazive, a riječ je o 9 posto. Tako, primjerice, u RS-u većina škola nosi naziv po prosvjetitelju sv. Savi, dok ostale škole nose drugačije nazive, primjerice po pripadnicima organizacije Mlada Bosna, koja je izvršila atentat na autrougarskog prestolonasljednika. U FBiH su različiti primjeri naziva škola.

Simboli otkrivaju

Škole u FBiH uglavnom nose nazive po nastavnicima škola koji su poginuli u posljednjem ratu, ili poginulim pripadnicima oružanih snaga iz posljednjeg rata u BiH. Jedino u Brčko Distriktu sve škole zadovoljavaju ovaj kriterij jer nose numeričke brojeve. Analiza škola koje ne zadovoljavaju kriterij za školske simbole također je zanimljiva. Tako od 556 škola u RS-u njih čak 63 posto ne zadovoljava ovaj kriterij, dok se u 37 posto slučajeva nalazi u FBiH. Naime, u FBiH od 1183 škole, njih 17 posto nije u skladu s kriterijima za školske simbole. Tako od 383 osnovne škole, njih 27 posto ne zadovoljava, a od 185 srednjih škola ovaj kriterij ne zadovoljava 17 posto. U RS-u se tako u mnogim školama kao simboli nalaze razne ikone, grbovi Nemanjića.., dok u FBiH zavisno od prostora koji se nastanjuje uočeni su grbovi s ljiljanima, makete džamija i slično, dok na prostoru koji većinom nastanjuju Hrvati uočeni su grbovi hrvatskog naroda, a ponegdje i raspela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?