Ustavni sud BiH

U rukama bh. političara opet je spor o imovini

Šestorka
19.09.2012.
u 09:54

Samo rješenje koje je doneseno na državnoj razini moći će zadovoljiti princip ustavnosti. morat će se preispitati i dogovor šestorke o državnoj i vojnoj imovini

Odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske, pozorno analiziraju pravni timovi više bosanskohercegovačkih stranaka.

Principi rješavanja

U neslužbenim razgovorima s predstavnicima stranaka, uključujući i one koje su do sada sudjelovale u radu „šestorke“ koja je dogovorila principe rješavanja pitanja državne i vojne imovine, doznajemo da se tek razmatraju moguće implikacije sudske odluke donesene u srpnju, a u cijelosti su objavljene tek prije nekoliko dana. Jedna od glavnih implikacija odluke Ustavnog suda je da će ubuduće samo ono rješenje o državnoj imovini koje je doneseno na državnoj razini moći zadovoljiti princip ustavnosti. U tom kontekstu sada će se morati preispitati i principi dogovora „šestorke“ o državnoj, a posebno o vojnoj imovini, gdje se u političkom smislu više odmaklo u postizanju konačnog rješenja. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) podsjećaju da je visoki predstavnik, 5. siječnja 2011. godine, suspendirao predmetni zakon Republike Srpske sve dok na snagu ne stupi konačna odluka Ustavnog suda. - Visoki predstavnik poduzeo je ovaj korak zbog sumnji u ustavnost zakona Republike Srpske i u cilju sprječavanja pravne nesigurnosti do donošenja odluke Ustavnog suda. Prema tome, visoki predstavnik pozdravlja ulogu Ustavnog suda u daljnjem razjašnjenju pitanja raspodjele državne imovine. OHR podsjeća da je „prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele državne imovine između države i ostalih razina vlasti“ jedan od pet ciljeva i dva uvjeta koje vlasti BiH trebaju ispuniti da bi Upravni odbor, Vijeće za implementaciju mira PIC mogao razmotriti zatvaranje OHR-a, kaže za „Večernji list“ glasnogovornik OHR-a, Eldar Subašić.

Provedba odluke

Ured visokog predstavnika (OHR) podsjeća sve zainteresirane strane na njihovu obvezu provedbe ove odluke Ustavnog suda i rješavanja pitanja državne imovine. Glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić ističe kako su vlasti u BiH poput ostalih odluka Ustavnog suda BiH dužni poštovati i provesti i ovu odluku Ustavnog suda.

- Puno poštovanje vladavine zakona predstavlja kamen temeljac Mirovnog sporazuma i od temeljnog je značaja da Bosna i Hercegovina ispuni svoj cilj pune euroatlantske integracije. Ovom odlukom, Ustavni sud BiH je pojasnio da je BiH nositelj prava vlasništva nad državnom imovinom koja se tretira osporenim zakonom Republike Srpske i da nadležnost za reguliranje ove državne imovine pripada isključivo Parlamentarnoj skupštini BiH. Ustavni sud također je odredio da Parlamentarna skupština BiH ima obvezu uzeti u obzir i interese entiteta, tako da oni mogu učinkovito izvršavati svoje nadležnosti.

Uloga OHR-a i zakoni

Odluke visokog predstavnika u pogledu državne imovine će ostati i dalje na snazi dok se ne usvoji i ne stupi na snagu zakon koji će regulirati državnu imovinu i utvrđivati prava vlasništva i raspolaganja državnom imovinom sukladno odluci Ustavnog suda, pojašnjava Subašić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?