Odnos za stolom

U Saboru Leko časti sve, Hebrang dame, Lesar sam u 'menzi'

\'27.10.2010., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Hrvatski sabor. Saborski restoran i zastupnici na rucku, tko s kim i sto objeduje. Marija Pejcinovic Buric, Ivanka Roksandic, Karmela Caparin, Dubravka Suic
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
31.10.2010.
u 09:15

U menzi ručak stoji 12, u restoranu 50 kuna. Kajin jede "gore" da mu ne prigovore jeftin obrok za 16.000 kuna plaće. Lesar ruča "dolje" da bi bio "s ljudima".

Predizborna groznica, nakon cjelodnevne maratonske sjednice o povjerenju premijerki Jadranki Kosor, preselila se iz sabornice i u saborske restorane. I prije je bilo teško vidjeti zastupnike različitih klubova da sjede zajedno za ručkom, a sada je to gotovo nemoguće. Posebno napeto bilo je prošloga tjedna, kada se povratnik u Sabor bivši premijer Ivo Sanader nakon prisege s dvojicom prijatelja, Jerkom Rošinom i Mariom Zubovićem, uputio u zastupnički restoran na ručak.

Napetost se mogla rezati nožem, no ovog tjedna u tom restoranu nije bilo toliko nervoze. Vladimir Šeks, nakon što je zaprijetio da bi se mogla zatražiti zabrana rada SDP-a, od znatiželjnih pitanja novinara skrio se u restoran i uživao u ručku s Andrijom Hebrangom te zastupnicima i gradonačelnicima Milvojem Škvorcom i Željkom Turkom. "Dečki" nisu bili voljni prepustiti se našem fotoreporteru, kao ni ekipa okupljena u "SDP-ovu kutku".

Štrudl i kiseli osmijeh

U restoranu u kojem jedu zastupnici i njihovi gosti i koje poslužuju nasmijani i vedri konobari SDP ima svoj okrugli stol za kojim se svakodnevno mijenja ekipa. U četvrtak u stanci od 13.30 do 15 sati za tim su stolom, uz Milanku Opačić i Igora Dragovana, sjedili Tonino Picula, Josip Leko te Ivo Jelušić. No ni oni nisu bili raspoloženi za fotografiranje, Picula je samo priznao da za tim stolom nitko nije "šef", no Hercegovac Josip Leko gotovo uvijek plati račun za sve.

Četiri dame HDZ-a, Dubravka Šuica, Marija Pejčinović Burić, Karmela Caparin i Ivanka Roksandić, jednostavno su blistale i dobro raspoložene pozirale. Ne kriju da im ove stanke za ručak služe kao neka vrsta "socijalizacije". Razgovaraju o životnim temama, knjigama, ali i "ženskim temama", a najmanje o politici. Uglas hvale predsjednika Kluba HDZ-a Andriju Hebranga kao najvećeg kavalira među zastupnicima koji dame u svom društvu uvijek počasti ručkom.

– Emancipirane smo i znamo i same plaćati svoje račune, ali godi nam kavalirstvo – iskrene su. Pune su hvale za konobare koji su im poput obitelji.

– Oni već znaju što jedemo i pijemo, a najdraže mi je kad mi odmah, čim sjednem za stol, donesu maslinovo ulje – otkriva zastupnica Šuica i usput čavrlja sa stranačkim kolegicama Nediljkom Klarić i Nevenkom Marinović koje sjede za susjednim stolom. Marija Pejčinović Burić prigovara da nema dovoljno izbora hrane za one koji, poput nje, ne jedu meso. No i ona, kao i njezine kolegice, hvali štrudl od višanja. Zdenko Franić (SDP) kaže da ima dijabetes tipa 2 i da je saborska hrana odlična – ne povisuje šećer. A Damir Kajin (IDS) tvrdi da je osnovno pravilo u klubu njegove stranke da zastupnici, njih trojica, ručaju s djelatnicima kluba i da svaki put drugi zastupnik plaća račun. S njim je u četvrtak na ručku bio tajnik kluba Ivan Raca. Kajin jede sve, a najviše voli topli kruh, pršut i maneštru.

– Uvijek ručam u zastupničkom restoranu jer ne želim da me netko optuži da ručam u "menzi" za 12 kuna. Jer jesti u donjem restoranu znači štedjeti, a oni koji pričaju da idu dolje zbog "običnih ljudi" šire demagogiju – jer onaj tko ima plaću 16 tisuća kuna nije isti kao onaj tko zarađuje tri ili četiri tisuće kuna.

U donjem restoranu zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar sjedi sam. Na naš upit zašto ruča sam odgovara:

– Obično ručam sam ili s novinarima. Nikad ne ručam u gornjem restoranu jer želim sjediti među ljudima. A na upadicu zar zastupnici nisu ljudi samo se kiselo nasmiješio. Hrana mu je ukusna, hvali osoblje, što sa zadovoljstvom slušaju kuharice Ivanka i Jadranka.

– Uvijek su nasmijani, već smo postali kao obitelj – osmjehuje se Lesar. Stol dalje sjedi skupina esdepeovaca, Srećko Gvozden Flego, Goran Heffer i stranački ekonomski strateg Branko Grčić. U ugodnu su razgovoru o hrani, ali i akademskim temama. Čim smo im se približili, počinje rasprava o tome kako je "tema o premijerkinoj Fendi torbici" bila najčitaniji tekst na Večernjakovu portalu. Grčić po dalmatinski tvrdi da je "spiza" super i da se od nje sigurno neće udebljati. Ručaju u donjem restoranu jer je brže i efikasnije. Kompletan ručak u gornjem restoranu s pićem stoji oko 50 kuna, u donjem je četiri puta jeftiniji.

Nije Zgrebec šparna

No to nije razlog što Dragica Zgrebec (SDP) uvijek s kolegama ruča u donjem restoranu. Tako kaže. Puna je hvale za nju i Marina Jurjevića dugogodišnja tajnica u klubu SDP-a Jadranka Štropin. Zastupnici joj, kaže, uvijek plate ručak jer, na kraju krajeva, imaju i pet puta veću plaću.

I HDZ-ov dvojac, Dalmatinac Živko Nenadić i Glinjanin Ivan Šantek, ručao je u donjem restoranu. Tvrde da imaju mnogo zajedničkih tema i navikli su ići u popularnu "menzu". Hadezeovka Suzana Bilić Vardić nakon ručka je ispijala kavu s predsjednikom Programskog vijeća HRT-a Zvonkom Milasom i v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipom Popovcem. Budući da je zastupnica Bilić Vardić i članica Odbora za medije i informatizaciju, upitali smo je razgovaraju li o novom Zakonu o HRT-u i smanjenju minutaže za reklame. Milas se snašao i "otkrio" kako su on i Suzana iz Vukovara pa je to za njih neiscrpna tema i inspiracija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije