nasa potvrdila

U samo četiri dana Grenland ostao bez 57% ledene površine

grenland,topljenje leda
Reuters/PIXSELL
25.07.2012.
u 10:56

Znanstvenici situaciju na Grenlandu satelitima pomno prate posljednja tri desetljeća, a ističu da otapanje leda, inače uobičajeno tijekom ljetnih mjeseci, ove godine nije zaobišlo ni najhladnije i najviše predjele arktičkog otoka.

Golema ledena površina koja je na satelitskim snimkama Grenlanda bila vidljiva prije nepunih mjesec dana više ne postoji. Stravične posljedice klimatskih promjena i globalnog zatopljenja objavila je NASA čije snimke svjedoče da je u samo četiri dana, od 4. do 8. srpnja, naglo nestalo 57% grenlandskog ledenog pokrivača.

Kako piše BBC, ovako ubrzano topljenje velike količine leda iznenadilo je i znanstvenike. Oni situaciju na Grenlandu satelitima pomno prate posljednja tri desetljeća, a ističu da otapanje leda, inače uobičajeno tijekom ljetnih mjeseci, ove godine nije zaobišlo ni najhladnije i najviše predjele arktičkog otoka.

– Kada vidimo da dijelovi leda koji prije nisu bili bili podložni topljenju nestaju preko noći, moramo se zapitati što se zapravo događa – kazao je vodeći znanstvenik NASA-e Waleed Abdalati koji vjeruje da će proći još nekoliko godina dok se ne utvrde svi uzroci naglog topljenja.

No ovo nije prvi zabilježen slučaj otapanja većih razmjera. Sateliti su već zabilježili otapanje oko 55% ledene površine otoka, dok je led na postaji Summit posljednji put nestao 1889. godine.

>>Europa će se do 2020. smrzavati, a na južnoj polutki bit će još toplije

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?