KAOS

U slučaju katastrofe BiH bi za par dana ostala bez hrane

Dolac
Luka Klun VLM/Pixsell
07.07.2010.
u 07:51

Tamo gdje BiH ima vrlo malu proizvodnju, kao što su žive životinje, svježe meso, žitarice i slično, logično, bilježe se minimalni postoci pokrivenosti

Bosna i Hercegovina nema strategiju ishrane stanovništva, niti ima precizne podatke o mjesečnim potrebama za pojedinim prehrambenim proizvodima.

Upozorenje stručnjaka

Potrošačke udruge i stručnjaci upozoravaju da bi BiH zbog nepostojanja bilo kakvih planova, u slučaju veće prirodne ili druge katastrofe, u roku od nekoliko dana ostala bez hrane. Ovdje se posebno naglašava činjenica da je bh. tržište ovisno o uvozu hrane. -Imali smo nedavno poplave, a u svijetu se sve češće događaju i prirodne katastrofe. Osim toga, svjetsko tržište hranom vrlo je nestabilno i lako može doći do poremećaja u opskrbi. Mi već godinama upozoravamo da država mora donijeti strategiju ishrane stanovništva, jer je danas takvo stanje da se ne zna tko je za što odgovoran. U slučaju neke katastrofe, mi bismo u roku od nekoliko dana ostali bez hrane, ističe tajnik sarajevskog Udruženja potrošača Mesud Lakota. On napominje kako BiH ima resurse za proizvodnju hrane, ali oni nisu iskorišteni, pa se 80 posto hrane mora uvoziti kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva. Ne samo u slučaju katastrofa, već i drastičnih poskupljenja hrane na svjetskom tržištu, država BiH nije u mogućnosti reagirati.

Slabosti sustava

Slabosti sustava robnih rezervi najbolje su se mogle vidjeti prije nekoliko godina kada je došlo do nestašice jestivog ulja, a iz robnih rezervi su plasirane vrlo ograničene količine i to ulja nabavljenog iz već 20 godina nepostojeće države - Čehoslovačke! Da je Bosna i Hercegovina ovisna o uvozu, priznaju i državne vlasti u svojim analizama, a potvrđuju to i podaci u uvozu i proizvodnji hrane. Samo poljoprivrednih proizvoda se u BiH godišnje uveze u vrijednosti preko 2,6 milijardi maraka, što je 16 posto ukupnog uvoza u državu. Koliko se malo hrane organizirano proizvodi u BiH najbolje svjedoči podatak da je godišnji izvoz poljoprivrednih proizvoda tek nešto veći od 410 milijuna maraka. Tamo gdje Bosna i Hercegovina ima vrlo malu proizvodnju, kao što su žive životinje, svježe meso, žitarice i slično, logično, bilježe se minimalni postotci pokrivenosti.

Najzanimljiviju skupinu proizvoda čine oni proizvodi koji se u značajnijoj količini proizvode u Bosni i Hercegovini, pa time značajnije i sudjeluju u izvozu. U ovu skupinu mogu se svrstati mlijeko i proizvodi od mlijeka, proizvodi od povrća i voća, navodi se u Analizi politika iz oblasti poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine. Nema naznaka kako bi se stanje uskoro moglo popraviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?