srpski mediji

U Srbiji nagađaju čime će Hrvatska uvjetovati Srbiju na putu prema EU

europska unija
Filip Brala/PIXSELL
20.10.2013.
u 13:19

Savo Štrbac kaže da će Hrvatska Srbiju ucjenjivati i uvjetovati "svim i svačim" a budući je "tamo rođen, odrastao i školovao se", kaže, odlično poznaje taj mentalitet.

Tko zna čime ponukani, beogradske Večernje novosti donose analizu kojom žele odgovoriti na pitanje čime će nova članica EU i susjeda, Hrvatska uvjetovati Srbiju na njenom putu prema EU i slažu se kako je uvoz hrvatskih cigareta prema povlaštenom tretmanu samo "ogledna vježba".

Najavu čime bi Hrvatska mogla uvjetovati Srbiju, tvrde Novosti, iznio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović za prošlotjednog posjeta Srbiji, govoreći o tužbi za genocid protiv Srbije kada je "spomenuo rješavanje pitanja nestalih osoba, vraćanje kulturnog blaga i procesuiranje ratnih zločina" i "već sutra sve nabrojano može postati mjerilo 'podobnosti' Srbije da uđe u bruxellesku obitelj". Beogradski dnevnik podsjeća kako svaku etapu pri ulasku u EU "amenuje" svaka od članica pa će tako "i hrvatski sabor direktno odlučivati o nama" pa je, strahuju u Srbiji "prostor za uvjetovanja time širom otvoren".

Savo Štrbac kaže da će Hrvatska Srbiju ucjenjivati i uvjetovati "svim i svačim" a budući je "tamo rođen, odrastao i školovao se", kaže, odlično poznaje taj mentalitet.

- Bit će prema nama gori nego Slovenci prema njima kada su ih dugo i beskompromisno ucjenjivali oko granice u Piranskom zaljevu - uvjeren je Štrbac, a tužba Hrvatske za genocid je, drži Štrbac, zlatni rudnik za ucjene, jer iz nje proizlaze i drugi zahtjevi.

- Inzistiraju, primjerice, na rješavanju pitanja nestalih tražeći da Srbija otvori sve evidencije koje s tim mogu biti u vezi, Bruxelles ima dvostruka mjerila jer europskoj administraciji je bitno uređenje trgovačkih odnosi dviju zemalja, a nije im važan odnos prema ćirilici u Hrvatskoj. To je za njih unutarnje hrvatsko pitanje. Valjda bi cigarete trebale biti unutarnje pitanje, a ćirilica europsko, jer se otporom ćirilici krše i europski zakoni i tečevine - mudruje Sava Štrbac. I povjesničar Radoš Ljušić očekuje hrvatska uvjetovanja Srbiji.

- Hrvatska izgrađuju državu, članica je Europske unije, osjeća sigurnost i zna da iza nje netko čvrsto stoji. Mogu od nas stalno tražiti više nego od bilo koga drugog. Mi, s druge strane, zbog približavanja Bruxellesu ne možemo zauzimati čvrst stav prema Hrvatima . kaže Ljušić,a i sociolog Slobodan Antonić ističe je "za Hrvate važno savezništvo s jakim državama EU".

- Vrlo je nezgodno kada imate susjeda s dosta spornih međusobnih pitanja, a taj susjed je saveznik država koje vas uvjetuju. Zahtjev Bruxellesa da se cigarete iz Hrvatske uvoze "povlašteno" najbolji je pokazatelj. Jer, Hrvatska nas i ne mora direktno ucjenjivati, to će umjesto nje učiniti njeni saveznici - tvrdi Antonić dodajući kako je uvjeren da će "lista zahtjeva biti podugačka i može uključiti i pitanja na koja mi sada i ne pomišljamo". Da ostavimo po strani kako ni granična crta između dviju zemalja, na Dunavu, nije dogovorena... - zabrinuto zaključuju Novosti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?