RATNI ZLOČINI

U Srbiji provjeravaju Mladićeve suradnike, slijede uhićenja?

ratko mladić
Dejan Moconja/VLM/PIXSELL
23.08.2013.
u 08:49

Zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić negira bilo kakva uhićenja i provjere

MUP Srbije već desetak dana detaljno provjerava većinu nekadašnjih vojnih, policijskih i političkih dužnosnika Republike Srpske koji od kraja rata žive u Srbiji i svima je naloženo da "ne napuštaju mjesto prebivališta", a većina osoba koji su obuhvaćeni ovom akcijom ili su već optuženi ili se protiv njih vodi istraga za ratne zločine tijekom rata u BiH, pišu mediji u Srbiji i dodaju kako je srpska policija do sada provjerila državljanstvo, ali i mjesto boravka najmanje 15 nekadašnjih generala Vojske RS, načelnika centara javne sigurnosti i načelnika općina.

Neimenovani izvor beogradskih Vesti online tvrdi kako se akcija provodi od početka kolovoza i detaljno se provjerava imaju li uredno državljanstvo Srbije i nikome nije rečeno zašto su provjere, ali je netko od njih uspio doznati kako policija Srbije ovu akciju provodi prema nalogu Suda BiH.

- Nitko ne zna da li su ove provjere samo uvertira u njihovo uhićenje i ekstradiciju Bosni ili će ih uhititi i procesuirati Sud za ratne zločine Srbije. Nitko im ništa ne govori, ali provjera državljanstava je jasan signal da će biti izručeni svi oni koji nemaju dokumente Srbije - kaže ovaj izvor.

U Srbiji nagađaju kako je Tužiteljstvo BiH dostavilo srpskim kolegama tajni popis optuženih i osumnjičenih za ratne zločine i uskoro bi mogla uslijediti i prva uhićenja. Zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić negira bilo kakva uhićenja i provjere, ali priznaje kako se "provode rutinske provjere identiteta i adresa stanovanja osoba koje su zanimljive za neke predmete koji se tiču ratnih zločina".

Mediji u Srbiji podsjećaju na Protokol o suradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid" kojega su potpisale Srbija i BiH kako bi se izbjegle "dvostruke istrage" ali i kako se počinitelji ratnih zločina "više neće moći skrivati od pravde". Nagađa se da su dvije moguće verzije razloga ove akcije.

- Prva je da je Tužiteljstvo za ratne zločine od svojih bosanskih kolega prije izvjesnog vremena dobilo četiri velika predmeta i u tijeku su predistražne radnje, a prema drugoj verziji, MUP Srbije je dobio nalog da provjeri adrese čak 70 ljudi koje je haaško tužiteljstvo nedavno označilo kao potencijalne svjedoke - doznaju Vesti online.

>> Mladićevi vojnici znali da će srebrenički muslimani biti ubijeni

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?