Statistika

U srednjim školama gotovo 200 tisuća izostanaka učenika

nasilni
VL FOTO
30.01.2012.
u 11:00

Nošenje oružja u školama svakodnevna pojava, baš kao i maltretiranje učenika od strane njihovih vršnjaka

Nasilje u školama u Bosni i Hercegovini, čija je kulminacija bilo nedavno ranjavanje učenika Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu, nije nikakvo iznenađenje. Disciplina učenika, posebno u srednjim školama, na vrlo je niskoj razini već godinama, a mjerodavne vlasti uglavnom toleriraju ili ignoriraju podatke koji ukazuju na to.

Disciplinske mjere

Godišnja izvješća o provedbi programa rada u srednjim školama otkrivaju da je značajan broj učenika suočen s disciplinskim mjerama, ali rezultat izostaje. Ilustrativan je primjer stanja u sarajevskim srednjim školama koje je prošle školske godine pohađalo 18.150 učenika. Od tog broja, čak 1.397 učenika je imalo loše vladanje. Izrečeno je 6.099 odgojno-disciplinskih mjera, a 14 učenika je isključeno iz škola.

Na žalost, ove mjere očito nisu polučile željene rezultate, jer informacije koje se otkrivaju nakon incidenta u Srednjoj školi metalskih zanimanja, govore da je nošenje oružja u školama svakodnevna pojava, baš kao i maltretiranje učenika od strane njihovih vršnjaka. Mnogi su skeptični prema učincima najavljenog uvođenja detektora metala u “problematične“ škole. Problem je, ističu, mnogo dublji da bi ga jedna takva tehnička mjera mogla riješiti.

Tome u prilog idu i informacije o izostancima s nastave, kojih je prošle školske godine u sarajevskim školama bilo čak 774.541, odnosno 42,67 po jednom učeniku. Posebno je indikativan podatak o neopravdanim izostancima, kojih je bilo 190.639 ili 10,5 po učeniku.

Brojni izostanci

-Za 67,81 posto izostanaka razlog je bolest. 11,61 posto izostanaka je s odobrenjem. Bježanje s nastave je razlog za 13,9 posto izostanaka, a kašnjenje za sedam posto izostanaka. U izvješćima jednog broja škola navodi se da su u proteklom periodu analizirani razlozi izostajanja učenika s nastave. Navodi se da u najvećem broju slučajeva učenici izostaju zbog bolesti, ističe se u godišnjem izvješću o provedbi programa rada u srednjim školama.

Usporedni podaci o broju izostanaka s nastave u zadnje dvije školske godine govore da je došlo do smanjenja ukupnog broja izostanaka, ali da je neopravdanih bilo više prošle nego pretprošle godine. Naime, školske 2009/2010. godine bilo je 181.382, a prošle 190.639 neoporavdanih izostanaka u sarajevskim srednjim školama. Sve to su dovoljni razlozi za ozbiljniji pristup rješavanju problema narušene discipline u srednjim školama u Sarajevu, ali i drugim gradovima BiH. Kada neki od incidenata završi smrtnim ishodom bit će kasno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?