Općina Čitluk

U tri velike gospodarske zone zaposleno je oko 1000 osoba

Čitluk
07.11.2012.
u 10:09

Načelnik Ivo Jerkić kazao je kako postoji mogućnost širenja zona

Općina Čitluk u vrijeme SFRJ bila je jedna od najnerazvijenijih općina u BiH. Pučani Brotnja stoljećima su se bavili proizvodnjom duhana, grožđa i vina koji su im bili jedini izvori prihoda za preživljavanje.

Brzi razvoj


Nakon Gospinih ukazanja te demokratskih promjena, općinske vlasti Čitluka učinile su iskorak u gospodarskoj politici i počele stvarati uvjete za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. To se pokazalo opravdanim i korisnim jer je općina Čitluk, potičući razvoj privatnog poduzetništva, omogućila zapošljavanje radnika i intenzivan razvoj cijelog Brotnja. Kako bi se ubrzao razvoj Brotnja, općina Čitluk je na tri lokacije (kod Tromeđe, u Blizancima i Blizne gomile) izgradila gospodarske zone s potrebnom infrastrukturom, na kojima je izgrađeno 40-ak proizvodnih kapaciteta, trgovina na veliko i malo, pogona s uslužnim djelatnostima i drugih gospodarskih objekata u kojima danas radi oko 1000 osoba. To se postiglo zahvaljujući činjenici da je u tim gospodarskim područjima uglavnom izgrađena potrebna građevinska i komunalna infrastruktura. Prema riječima načelnika Ive Jerkića, postoji mogućnost daljnjeg širenja gospodarskih zona, što će ovisiti o željama i zahtjevima investitora.

Gospodarske zone


- Općina Čitluk, zajedno s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, je do sada ulagala sredstva za uređenje prometnica u našim gospodarskim zonama. Za koji dan će početi radovi na izgradnji još jedne pristupne ceste Gospodarskoj zoni kod Tromeđe, za što je već potpisan ugovor s izvođačem radova PP Božić ceste iz Blizanaca – rekao je Jerkić. Mnogi su Brotnjaci iskoristili pogodnosti i ulagali sredstva u izgradnju hotela i drugih objekata u Međugorju kako bi se počeli intenzivno baviti hodočasničkim turizmom, a izgrađeno je i dvadesetak mini vinarija. Sve su to razlozi zbog kojih se općina Čitluk danas ubraja među najrazvijenije općine u na području BiH. Bržem i perspektivnijem razvoju Brotnja pridonijeli je i to što je OV Čitluka 2008. usvojilo Strategiju razvoja općine Čitluk do 2020., čime su određeni strateški ciljevi te da je u njoj predviđeno kako će se i budući razvoj temeljiti na razvoju hodočasničkog turizma u Međugorju i Bijakovićima, razvoju vinogradarstva i vinarstva, trgovine te uslužnih djelatnosti i prerađivačke industrije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?