INTERVJU BOŽO LJUBIĆ

U vlasti trebaju biti stranke s hrvatskim legitimitetom

\'bih...mostar...30.10.2009...drugi sabor hdz 1990, hrvatski dom herceg stjepan kosaca...bozo ljubic Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Zoran Grizelj/VLM
13.01.2011.
u 08:08

- Hrvatske stranke su lideri na putu prema EU-u, u čemu nas Zagreb podržava - rekao je Ljubić za Večernjak

- Sastanak je trajao jako dugo, više od dva sata, a razgovaralo se o puno različitih tema. Jasno smo istaknuli kako su dvije stranke hrvatskog bloka spremne biti predvodnici europskog bloka kako bi predsjednik Josipović i premijerka Kosor bili u mogućnosti s puno više rezultata i kredibiliteta podržati jednu takvu politiku. Može se reći da je zajednički ocijenjeno na sastanku da Bosna i Hercegovina treba što prije ispuniti bitne reforme koje se tiču Europske unije, a uvjet za to je uspostava funkcionalne vlasti u zemlji. Složili smo se da vlast treba odražavati političku volju i u kojoj su uključeni legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda i građana BiH - govori predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić na početku intervjua za Večernji list.

Od završetka izbora uporno ste ustrajavali na tome da se stranke s većinskim narodnim legitimitetom ne smije izbaciti iz vlasti?!

To je suština na temelju čega i zastupamo i naš odnos prema državi BiH i partnerima.

Može li se susret s vodećim autoritetima Hrvatske ocijeniti kao ponovni ‘odlazak po pamet’ u Zagreb?

Ne. Stvar je u tome da danas u BiH imamo jednu zdravu hrvatsku politiku koja je u stanju artikulirati domaću politiku. Stabilnost i prosperitet BiH strateški je interes Republike Hrvatske, kao i da se očuva ravnopravna pozicija hrvatskoga naroda. Dvije ravnopravne politike Hrvata iz dviju država doprinose zbližavanju i prosperitetu obiju država.

Postoje različiti pritisci političkog Sarajeva kako bi se dva HDZ-a po svaku cijenu razdvojila i na taj način eutanazirala hrvatska politička scena. Koliko stranke unutar sebe daju povoda za to?

Sporazum ima stratešku dimenziju i s tog stajališta je zasigurno i hrvatski, i proeuropski i državnotvorni što se tiče BiH. Naravno, postoje različita viđenja unutar hrvatskog korupsa o sporazumu i određenih pitanja. Stoga sam u više navrata gospodinu Čoviću isticao da treba rasteretiti politički trenutak od svih ‘kolateralnih interesa’ i određenih iole regionalno različitih gledanja.

Kako gledate na zbivanja u središnjoj Bosni gdje je na grub način Hrvatima pokazano kako će se ustrojiti vlast u Federaciji. Bojite li se da će to tako i biti?

Tu se radilo o više teških povreda poslovnika, Ustava i ta stvar za nas nije završena. No, bez obzira na to, uvjeren sam da će se sve stranke koje imaju legitimitet i legalitet vratiti u realne okvire. To znači da se mora odražavati duh BiH s poštivanjem triju konstitutivnih naroda. Bez obzira na jednu epizodu, koja je za osuditi, u konačnici mislim da će rasplet biti pozitivan.

Je li pod ovako užarenom atmosferom i podjelama između praktično tri bloka - hrvatskog, srpskog i bošnjačkog - realno očekivati provedbu ustavnih promjena?

To su stvari koje moramo napraviti temeljen unutarnjih potreba, ali i sama presuda Suda u Strasbourgu se mora provesti, ali dakako ni u kojem se slučaju ne može ograničiti samo na pitanje ‘Sejdić-Finci’ i izbor članova Predsjedništva i domova naroda u interesu nacionalnih manjina. Ustav se mora promijeniti kako bi se ne samo omogućila prava manjina, nego i izjednačila pozicija sva tri naroda glede odlučivanja u institucijama i biranja na izborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?