TEŽAK ŽIVOT

U ZHŽ-u 63 % ih prima mirovine manje od 300 KM

umirovljenici
VL FOTO
06.07.2010.
u 08:02

No, ne predajemo se nego često sastajemo, dogovaramo kako preživjeti. Borimo se za zdravlje, kaže Mihaljević

Udruga umirovljenika Zapadnohercegovačke županije ima trenutačno deset tisuća i tri stotine umirovljenika koji žive s vrlo tankim mirovinama.

Jedva preživljavaju, ali se i dalje bore kako bi preživjeli. Okupljaju se i jedni druge tješe. Podaci koje nam je predočio predsjednik Udruge Ivan Mihaljević, sa sjedištem u Ljubuškom, više su nego bijedni.

Na razini Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj je 362 tisuće umirovljenika, većina ih prima mirovine manje od 300 konvertibilnih maraka. Kako je u Zapadnohercegovačkoj županiji, pojasnio nam je predsjednik Mihaljević.

- Prema raspoloživim podacima, kod nas je stanje još nešto bolnije, jer je oko 63 posto onih koji primaju mirovine ispod 300 konvertibilnih maraka. No, ne predajemo se, nego često sastajemo, dogovaramo kako preživjeti. Borimo se za zdravlje naših članova, za zimnicu, za naša osnovna prava. Uključujemo se i u ekološke i druge akcije, susrete i izlete. Eto, 6. srpnja putujemo u posjet povijesnom muzeju Vid u Metkoviću - naglašava Mihaljević. U toj brojnoj Udruzi u Zapadnohercegovačkoj županiji posebice naglašavaju kako se uporno bore za punjenje Mirovinskog fonda, odnosno priljevu doprinosa na plaće radnika u Mirovinski fond. Posebne su oštre primjedbe upućene prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine jer iz mirovinskog fonda plaća povlaštene mirovine određenim grupacijama što bi, tvrde u Udruzi, Vlada trebala osigurati iz proračuna.

Jer, prema dostupnim podacima, u te je svrhe iz Fonda Mirovinsko-invalidskog osiguranja isplaćeno više od tristo milijuna konvertibilnih maraka.

No, ipak je najvažnije da se mirovine, prema najavama, u ovoj godini neće smanjivati i da idućih nekoliko mjeseci neće kasniti, optimistični su umirovljenici Zapadnohercegovačke županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?