povratak u domovinu

U zrakoplovu generale častili crnim vinom, pršutom...

gotovina na plesu (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
17.11.2012.
u 09:40

Kad su stigli u Scheveningen, generale je čekalo veliko iznenađenje – dočekao ih je upravitelj zatvora i, poredani u špaliru, zatvorski stražari, liječnici, medicinsko i drugo osoblje zatvora, koji su im čestitali uz gromoglasan pljesak!

Nakon izrečene oslobađajuće presude Gotovini i Markaču čestitali su i stražari suda, te im nisu stavili pancirke i lisičine dok su ih u kombiju prebacivali u zatvor u Scheveningenu, gdje su generali pošli kako bi “razdužili” svoje stvari. Kad su stigli u Scheveningen, čekalo ih je novo, veliko iznenađenje – dočekao ih je upravitelj zatvora i, poredani u špaliru, zatvorski stražari, liječnici, medicinsko i drugo osoblje zatvora, koji su im čestitali uz gromoglasan pljesak! Na licima osoblja vidjela se istinska radost, jer, kako su im rekli, “oduvijek su vjerovali da su njih dvojica nevini!” Gotovina i Markač brzo su pokupili svoje stvari i ”razdužili“ se te se oprostili od “cimera“ s kata, s kojima su proveli mjesece i godine u pritvoru. Markač, kao dijabetičar, poznat po cijeloj zbirci raznih posebnih čokolada i keksi, podijelio je svoje “zalihe” onima koji ostaju u pritvoru.

>>Ante Gotovina u avionu: Sretni smo što dolazimo kući. Napokon!

U Vladinu zrakoplovu Gotovina i supruga Dunja te odvjetnici sjedili su u prednjem dijelu, a Markač, njegova supruga Mirjana i odvjetnici u stražnjem dijelu zrakoplova. Ministar Ante Kotromanović podizao je atmosferu i bio duhovit, a ministar Fred Matić pričao o ratnim situacijama. Društvo se tijekom leta izmiješalo, a posada zrakoplova počastila je generale šampanjcem. Nakon toga društvu su poslužili i pršut i sir, te crno vino, čemu se posebno razveselio Gotovina, poznat kao ljubitelj crnog vina.

Kako i ne bi kad istinsko crno vino nije kušao punih 7 godina – zadnju čašu pravog crnog vina kušao je 7. prosinca 2005. U hotelu Bitacora na Tenerifeu, netom prije uhićenja. Generali su društvu objašnjavali kako su zadnju noć prije konačne presude iznenađujuće dobro podnijeli i mirno spavali. – Što bude, nek bude, na sve smo pripravni i svašta smo proživjeli – objašnjavali su svoju filozofiju te mirnoću i pripremljenost. – Atmosfera je u zrakoplovu bila zapravo smirujuća i “normalna“. Čini mi se da su zapravo još svi u šoku od pozitivnog rješenja i događaja, jer velika sreća došla je naglo – kaže za Večernji list jedan od putnika u zrakoplovu.

>>Gotovina: Nisam razumio prepreke, Markač: Mislio sam da ću umrijeti

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?