VRIJEME ZA ISTRAGU

U ZZO-u ZHŽ-a za četiri godine broj djelatnika povećan 10 puta

bolnica
VL FOTO
01.12.2010.
u 08:02

Vlast ZHŽ-a, mimo kriterija i naputaka MMF-a, gomilala broj zaposlenika. U ZZO-u broj djelatnika 10-ak puta veći

Da su institucije vlasti, javne uprave, poduzeća, direkcije ili zavodi u BiH postali idealna meta za sigurno dobivanje plaće - na jednoj strani, i minimum odgovornosti - na drugoj i nije neka novost.

Zavod za zbrinjavanje

Međutim, novost je kad jedna proračunska institucija na razini županije u samo četiri godine broj svojih djelatnika poveća za desetak i više puta, a ujedno i povod da se ovo pitanje problematizira. Jedna od takvih institucija, čije je primarno zanimanje nepotističko zbrinjavanje rodbine i prijatelja, a sekundarno pružanje kvalitetne javne usluge, jest Zavod zdravstvenog osiguranje Zapadnohercegovačke županije. U ovoj javnoj ustanovi do prije četiri godine identični opseg posla odrađivala su tri djelatnika, da bi danas to radilo njih čak 58. Što se u međuvremenu promijenilo i zbog čega je broj proračunskih korisnika u zavodu rapidno uvećan, pitanje je na koje vodeći ljudi ne znaju dati logičan i istinit odgovor. Prema sistematizaciji koja je rađena unutar vlasti Zapadnohercegovačke županije, broj djelatnika Zavoda za zdravstveno osiguranje, koji svojim uslugama pokriva četiri općine - Posušje, Grude, Ljubuški i Široki Brijeg, trebao se kretati između 30 i 40, iako je i taj broj, kazuju nam stručnjaci iz područja zdravstva, umjetno prenapuhan.

Djelatnik na 100 osoba

Mimo i određenih kriterija u Zavodu za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a radi više od 20-ak djelatnika viška. Rad ovog zavoda bio je već predmet brojnih rasprava na sjednicama stare, a kako doznajemo, bit će uskoro i nove županijske vlasti, koja smatra da ovoliki broj djelatnika nije sukladan opsegu posla koji zavod pruža građanima. Ukupan broj osiguranika koji zavod pokriva, prema službenim brojkama, kreće se oko 7000. Kad se pomnoži s brojem djelatnika, ispada da svaki zaposlenik pruža uslugu za nešto više od 110 osiguranika. Sličan slučaj je i u ostalim zavodima.

Komentara 1

PA
park
08:25 01.12.2010.

Veoma je blizu dan kada će to sve pasti kao kula od karata ! Uz to provjerimoli diplome zaposleni vidjećemo da ih je pola nepismenih . Takođe ZHŽ neslavi dan državnosti , a vidi čuda to joj je ova država i omogućila. Računi dolaze na kraju , budimo u to sigurni.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?