Žepče

Udruženje malinara povratnicima dodijelilo 600.000 sadnica maline

maline
VL FOTO
16.01.2012.
u 09:45

PROJEKT OPĆINE - svakoj povratničkoj obitelji u općini Žepče dodijeljeno po tisuću zasada

Posljednjih nekoliko godina proizvođači jagodičastog voća su nositelji razvoja u općini Žepče. Pod nasadima maline nalazi se više od 500 dunuma zemlje, a najveći broj proizvođača maline je sa područja Željeznog Polja . U prošloj i ovoj godini isporučeno je više od 600 tona malina i ostvaren prihod od preko milijun i 200 tisuća konvertibilnih maraka. Organizator i nositelj poslova je Udruženje Malinara-kooperanata Žepče koje je u prošloj godini, u okviru implementacije projekta “Održivi povratak kroz izvozno orijentiranu proizvodnju” dodijelilo 60.000 sadnica maline za povratnike u općinu Žepče.

Europsko tržište

Svakoj povratničkoj obitelji pojedinačno je dodijeljeno oko 1000 zasada. Od ove godine započelo se i sa pilot projektima uzgoja borovnice, a od sljedeće godine počinje se s uzgojem kupine.

Ovo posljednje radit će se u partnerstvu sa Švicarskim Caritasom u BiH čiji su predstavnici boravili na području općine Žepče i upoznali se s aktivnostima proizvođača maline kao i o pokretanju proizvodnje jagodičastog voća.

Prve plantaže kupine “Loh-nes” bit će podignute na ovome terenu, a uložena sredstva će proizvođači vraćati u plodu. Kupina će se uglavnom proizvoditi za tržište Europske unije, u svježem stanju.

Financijski problemi

Predstavnike švicarskog Caritasa je zanimalo s kakvim se problemima susreću uzgajivači maline u Željeznom Polju i što se čini da im se pomogne, kakva su ostvarenja i ciljevi udruženja malinara, kakvi su ekološki uvjeti za uzgoj ovih kultura na ovom području.

Predstavnika općine Žepče, Muhameda Jusufovića su pitali, koliko su u cjelokupan projekt uzgoja maline i kupine uključene općinske vlasti i kakva su njihova razmišljanja o ovim pitanjima. Gosti su istakli važnost provođenja edukacije budućih uzgajivača maline, kao i važnost uključivanja što većeg broja mladih ljudi, da bi ovaj projekt imao neku svijetlu budućnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?