KRIZA SVE GORA

Udvostručene cijene

Plastične vrećice
Anto Magzan/PIXSELL
28.12.2011.
u 09:39

Stanovnik EU-a za hranu troši 16 posto prihoda, a bh. građani polovicu plaće

Samo tijekom posljednjih deset godina, troškovi života u BiH su udvostručeni. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je u 2001. godini bilo potrebno mjesečno izdvojiti 964,25 KM kako bi podmirili potrebe za prosječnu četveročlanu obitelj. Danas je, tvrde u Instuciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, u istu svrhu potrebno izdvojiti 2.000 maraka svakog mjeseca.

Najviše poskupila hrana

Podjednako sumorna je i računica Udruge za zaštitu potrošača, prema kojoj je hrana prije 10 godina za četveročlanu obitelj stajala 343 KM mjesečno, a danas je za prehrambene artikle za četiri osobe potrebno izdvojiti 800. Zbog toga će, tvrde u nevladinom sektoru, tek sljedeće godine građani na svojoj koži osjetiti šta je “prava” recesija. Posebno zabrinjava rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kao što su kruh, brašno, ulje, šećer i drugi artikli, koji nemaju alternativu. Oni, dakle, nemaju zamjenu, a niti se potrebe za njima mogu reducirati.

Kruh, brašno i krumpir

- Inače, kupovina se svodi na tri namirnice, tjesteninu, brašno i krumpir, umjesto kvalitete važnija je kvantiteta proizvoda. Krumpir, voće i povrće kupuje se na komad, a maslac u gramima. Moram napomenuti i da su cijene pojedinih artikala u BiH skoro za duplo više nego u zemljama Europske unije - kaže Mesud Lakota, tajnik Udruge za zaštitu interesa potrošača. Dok prosječan stanovnik Europske unije za hranu troši 16 posto od ukupnih prihoda, prosječni bosanac ili hercegovac za kategoriju golog fizičkog preživljanjanja obitelji potroši polovicu osobnog dohotka. Prema izračunu Udruge, cijene su samo tijekom ove godine povećane za 6,5 posto u ukupnoj masi potrošačke košarice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?