Žepče

Ugrozili živote neodlaskom na liječenje, od danas opet terapija

Dijaliza
04.07.2012.
u 11:52

Prema protokolu, koji je potpisan u Zenici i daleko od očiju javnosti, od trenutnih 26 dijaliznih pacijenata iz Žepča, 15 je trebalo odlaziti u Zenicu

Višetjedna agonija 15-ak bubrežnih bolesnika iz općine Žepče, koja je nastala zbog onemogućavanja pružanja usluga dijalize u Dijaliznom centru Žepče, završila je obećanjima premijera Vlade Zeničko-dobojske županije Fikreta Pljevljaka i ministrice zdravstva ZDŽ-a Senke Balorde da će daljnje usluge pružanja dijalize biti nastavljene u Žepču, a ne kako je to prethodno dogovoreno u Zenici.

Nebriga o pacijentima

Problem je nastao nakon što su premijer Vlade ZDŽ-a Fikret Pljevljak, ministrica zdravstva ZDŽ-a Senka Balorda, šef Odjela kemodijalize u Županijskoj bolnici Zenica prim. dr. Vedad Gradančić i pomoćnik ravnatelja Županijske bolnice Zenica Harun Hadžić potpisali protokol u kojem se navodi da dijalizni pacijenti iz Željeznog Polja, Begov Hana i Donje Golubinje, koji pripadaju općini Žepče, po svoju terapiju moraju ići u Županijsku bolnicu Zenica. Ovakav dogovor postignut je bez znanja općinske vlasti u Žepču, koja je za problem čula nakon što su pacijenti započeli prosvjed ispred Dijaliznog centra u Žepču. Revoltirani pacijenti su u dva navrata odbili ići na terapiju u Zenicu, svjesno ugrožavajući svoje zdravlje. Prema protokolu koji je potpisan u Zenici i daleko od očiju javnosti, od trenutnih 26 dijaliznih pacijenata iz Žepča, 15 je trebalo odlaziti u Zenicu. Za pacijente iz općina Zavidovići i Maglaj pružale bi se i daljnje usluge u Dijaliznom centru Žepče. “Pacijenti su vam kao vreća krumpira koju možete bacati kamo hoćete”, kaže Ahmet Delić koji je na dijalizi od kraja ožujka ove godine. “Svatko tko poznaje zemljopis, vidi da je pacijentima iz Željeznog Polja, Begov Hana i Golubinje do Žepča potrebno 8 kilometara, a do Zenice 40-ak i više. Najviše me pogađa neljubaznost i drskost liječnika u Zenici, a posebno nehumanost onih koji bi trebali brinuti o pacijentima - kaže Delić čije mišljenje dijele svi pacijenti iz Žepča.

Načelnik negodovao

Općinski načelnik Mato Zovko nije krio svoju ogorčenost ovakvom odlukom, posebno jer je na njegovu inicijativu, još 2007. godine, općina Žepče izdvojila značajna financijska sredstva iz općinskog proračuna za uređenje prostora za smještaj Dijaliznog centra koji je najprije trebao zadovoljiti potrebe pacijenata iz Žepča, a onda i susjednih općina Zavidovići i Maglaj. - U protekle tri godine nije bilo nikakvih problema u njegovom funkcioniranju i sve se rješavalo dogovorom - kaže Zovko koji je kategoričnog stava da pacijentima iz Žepča ne smije biti uskraćena liječnička usluga u Žepču. Predsjedatelj Općinskog vijeća Muhamed Jusufović u svemu vidi političku pozadinu koja je sve prisutnija i doprinosi usložnjavanju problema na lokalnom području. Bez obzira na stranačku pripadnost, vijećnici u Općinskom vijeću Žepča su jednoglasno usvojili zaključak da pacijenti iz općine Žepče imaju prioritet kod pružanja usluge dijalize u Žepču. Zaključak je upućen na adresu potpisnika protokola u Zenici, koji su bili prisiljeni izmijeniti prethodno donesenu odluku i ispuniti zahtjev 15-ak bubrežnih bolesnika s područja Željeznog Polja, Begovog Hana i Golubinje da svoju terapiju nastave primati u Žepču .

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?