ANALIZA

Ukinuti županije i reorganizirati FBiH te poboljšati položaj Hrvata

petritsch
VL FOTO
05.06.2011.
u 12:11

Po austrijskom diplomatu, potrebno je umjesto deset županija stvoriti nekoliko regija unutar većeg entiteta

Bivši Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, koji je austrijski diplomat u Ženevi, pozvao je na promjenu Washingtonskog sporazuma kako bi se Federacija BiH po ustrojstvu približila Republici Srpskoj i istodobno poboljšao politički položaj Hrvata, čijem je slabljenju u značajnoj mjeri i osobno pridonio s nametnutim ustavnim promjenama o konstitutivnosti naroda, koje su, iako dobro zamišljene, u načelu dekonstituirale Hrvate.


Prema izvještaju kojega je objavila zaklada Otvoreno društvo Petritsch smatra kako je kriza u BiH uznapredovala te prijeti daljom eskalacijom zbog čega predlaže poduzimanje akcije od strane međunarodne zajednice i domaćih institucija. “Prije svega, Washingtonski sporatum iz 1994. kojim je uspostavljena Federacija Bosne i Hercegovine (muslimansko-hrvatski entitet) treba se preraditi. Dosegnuli smo točku gdje se ne može izbjeći uklanjanje jedne od tri razine teritorijalne vlasti kako bi postigli mnogo racionalniju institucionalnu arhitekturu koja bi stvorila puno više prostora lokalnim vlastima. Regionalno pregrupiranje aglomeracija treba zadovoljiti zahtjeve Hrvata u Bosni i Hercegovinui bez da se uopće postavlja pitanje o stvaranju trećeg entiteta. Radi se o zaokretu kako bi se vratili na pravi kurs te stabilizirali odnos snaga s drugim političkim entitetom, Republikom Srpskom”, naveo je Petritsch kojega je izradio zajedno s Christophe Soliozom iz Centra za europske integracijske strategije (CEIS).


Također se predlaže da Ured Visokog predstavnika nastavi raditi u svome pravcu, no da se provedu određene preinake. “Trenutačna kriza pokazuje da se prisilne ovlasti OHR-a (takozvane Bonnske ovlasti) mogu zamijeniti s potezima uvjeravanja, nenasilnim sredstvima Europske unije (meke ovlasti)”, navodi se u izvještaju. Također smatra se da se proces, u kojemu je pravosuđe, koje je bilo pod nadležnosti OHR-a, prebačeno vlastima Bosne i Hercegovine mora dovršiti. To bi trebalo omogućiti stvaranje institucija koje su sposobne očuvati suvereni integritet. “U isto vrijeme, potrebna je uspostava moćne misije Europske unije u BiH s jasnim zadaćama i opsežnom strategijom”, navodi se u izvještaju. Petritsch smatra i da bi se nakon rekonstrukcije Washingtonskog sporazuma moglo krenuti u pregled Daytonskog mirovnog sporazuma te njegove izmjene. Po njegovom razmišljanju na to se više ne treba gledati kao na Pandorinu kutiju jer je bez toga nemoguće zamisliti jačanje središnjih institucija koje bi zemlju vodile prema EU.

Ključne riječi

Komentara 3

KI
kikac5
19:04 05.06.2011.

Taj nas je covjek najviše unazadio,ako nam on opet bude kroijo kapu teško nama.

KO
kolovoz
22:10 05.06.2011.

ova spodoba bi se vratila da dokrajci hr komponentu-ptris nemoj nas matere ti jos ti branit dosta tvojeg uma

KR
krtica
22:33 05.06.2011.

zta \"jugosramija u malome\" ne treba vise prekrajanja. Uspostaviti treci entitet, ukinuti majorizaciju i dominaciju novostvorene nacije nad ostalima!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?