Automafija

Ukradena vozila išla i do Sirije

Krađa
29.08.2012.
u 12:19

Broj ukradenih vozila u BiH porastao do 900%

Prema dostupnim informacijama Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), do polovice ove godine u BiH je ukradeno čak 607 automobila! To znači da se u BiH dnevno ukradu najmanje tri četverotočkaša, prenijela je jučer agencija Anadolija.

Najviše se krade u FBiH

Statistički podaci govore da je u pojedinim dijelovima Federacije BiH, gdje je do šestog mjeseca ove godine ukradeno 526 vozila, broj ukradenih vozila porastao je i do nevjerojatnih 900 posto. U RS-u je ukraden 81 automobil, što predstavlja smanjenje u odnosu na prošlu godinu kada su ukradena 104 automobila. Od tog broja, vlasnicima su vraćena 53 automobila. Među njima je bilo i 19 vozila ukradenih na području FBiH. Pronađeno je i 12 automobila za kojima je tragao Interpol. Na meti automafije najčešće su automobili marke Volkswagen, popularna VW vozila. U prvoj polovici ove godine ukradeno je čak 356 takvih vozila na području Federacije BiH. Slijede vozila marke Škoda, ukradeno je njih 34, pa 28 automobila marke Audi, 21 BMW, 19 Reanulta.. Za razliku od prijašnjih godina policija ima određenog uspjeha u razbijanju automafijaških skupina pri čemu je veliki broja ukradenih automobila pronađen. U najvećoj regionalnoj akciji pod nazivom “Kamen”, koja je provedena na prostoru BiH i Srbije, policija je zadala ozbiljan udarac automafiji. Podignuto su optužnica protiv 26 osoba, a trenutačno se neki od pripadnika “automafije” još procesuiraju. Bez obzira na uspjehe, činjenica je da su bh. vlasti još uvijek daleko od trenutka kada će moći zadati konačan udarac lopovima. ako automobili ukradeni u BiH često završe u zemljama regije, u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu ili u nekoj od drugih balkanskih država, a potom nerijetko i na Bliskom istoku!

Vozila se prodavala u Siriji

Bilo je slučajeva da su vozila iz ovog dijela Europe prodavana na autotržnicima u Siriji, gdje sad bijesne ratni sukobi. Stalni sudski vještak za promet i tehniku i autor knjige “Saobraćajni delikti” Ševal Kovačević kaže za agenciju Anadolija da je “ova vrsta kriminala je dobila jednu zabrinjavajuću formu”. “Štoviše”, tvrdi on, “konci u našem društvu popuštaju, automafija je sve više na djelu. Ništa se, međutim, ne radi bez ljudi koji su zaposlenih u institucijama. Na području bivše SFRJ prije nekoliko godina na cestama je bilo čak 120 tisuća ukradenih vozila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?