MISTERIJI

Ukrali dokumente s prijedlogom za zaustavljanje rata prije Daytona

andreoti
VL FOTO
03.08.2010.
u 07:43

Doživotni senator Italije vlastima u BiH je preko zasad nepoznatog dužnosnika poslao svoj plan

Nastavlja se misterij oko nestanka dijela arhiva Udruženja roditelja “Nestala djeca” i sve je očitije da su dokumenti nestali zbog zasad neutvrđene veze s ratom u BiH. Dok je nestanak dokumenata vezanih za Zejnedina B. iz 2001. kojem su zloupotrijebljeni podaci iz matične evidencije vodili k pitanjima sigurnosti BiH, nestanak jedne zabilješke iz 1994. vodi prema Haaškom sudu.

Zabilješka se odnosi na prijedlog za zaustavljanje rata u BiH koji je dan godinu dana prije Daytona i čijom realizacijom se možda mogla izbjeći i tragedija u Srebrenici. Ovaj prijedlog za zaustavljanje rata dao je talijanski doživotni senator Giulio Andreotti. Udruženje tvrdi da se nestankom ove zabilješke htjelo spriječiti da Haaški sud sazna za postojanje ovog prijedloga koji sada pred ovim sudom može imati značajnu vrijednost. - Prošli smo ponedjeljak uputili dopis glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu i upravo smo saznali da naš spis i zahtjev za pomoć još nije stigao u Haaški sud, kazali su nam jučer iz Udruženje “Nestala djeca”. Također tvrde da je neidentificirani provalnik namjeravao spriječiti i moguće svjedočenje Andreottija pred Haaškim sudom jer je on jedan od najboljih živih poznavatelja geopolitičkih ravnoteža u svijetu.

Senator Andreotti je svoj prijedlog o tome kako zaustaviti rat u BiH iz 1994. zasnovao na ideji očuvanja cjelovite BiH, a ne njezina cijepanja na dva entiteta. Diplomatska akcija koju je tada predložio Andreotti se zasnivala na potezima Irana i Rusije. Iran je prije 16 godina imao drukčiji međunarodni imidž, a Iran i Rusija su u to doba imali iznimno visoku stopu vanjskotrgovinske razmjene. Stoga je izrazit ekonomski interes mogao motivirati ove dvije države da nađu zajednički jezik i u političkim pitanjima, a Rusija je mogla izravno utjecati na Beograd.

Andreotti se u svezi s prijedlogom sastao se i s jednim bh. dužnosnikom. Udruženje ne posjeduje ključne informacije o ovom susretu. Ime za sada nepoznatog bh. dužnosnika je bilo nečitko napisano u dokumentu i ne zna se je li on prijedlog Andreottija uopće prenio ovlaštenim donositeljima odluka u BiH, tadašnjem Ratnom predsjedništvu i MVP-u. Također je nepoznato jesu li, ukoliko je informacija prenesena u Sarajevo, razmotrili prijedlog Andreottija i o njemu službeno razgovarali. Istragu o nestanku ovoga dokumenta koji bi mogao promijeniti mnoge činjenice vezane uz rat u BiH, preuzela je Prva policijska postaja Sarajevo, nakon što je krađa prijavljena MUP-u SŽ-a.

Šteta od nestanka ovog dokumenta nije nenadoknadiva ukoliko se Giulio Andreotti još uvijek sjeća svog prijedloga i taj “ljetni” susret s bh. dužnosnikom ima registriran u svojoj arhivi. - Prijatelj Andreottija, također senator, rekao je kako se toga sigurno sjeća. Odgovor ćemo dobiti nakon 15. kolovoza, kazali su u ovom udruženju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?