BOJNO POLJE

Ulice Atene izgledale su kao nakon Peloponeskog rata

atena (1)
Reuters/PIXSELL
14.02.2012.
u 08:00

Ozlijeđeno je više od 170 osoba, od kojih 68 policajaca, uhićeno je 70-ak izgrednika, a zapaljeno 47 zgrada

Jutro nakon prihvaćanja paketa bolnih reformi atenske su ulice izgledale kao nakon Peloponeskog rata! Atena je ležala u ruševinama, a gradske su službe zbrajale štetu. Građani su u šoku jer je parlament prihvatio najbolniji paket ušteda u novijoj grčkoj povijesti. Ozlijeđeno je više od 170 osoba, od kojih 68 policajaca, uhićeno je 70-ak izgrednika, a zapaljeno 47 zgrada. Prosvjednici su prvo zapalili tri banke koje krive što je zemlja došla na rub bankrota, no nakon financijskih institucija, palili su sve na što su naišli. Izgorjelo je tako i nekoliko zgrada, spomenika kulture, među kojima kazalište i kino.

Ne diktaturi MMF-a

Protiv radikalnog paketa bolnih reformi, koje su nametnuli MMF i EU da bi Grčka dobila 130 milijardi eura pomoći i spasila se bankrota, u nedjelju je na atenskim ulicama prosvjedovalo više od 100.000 građana. U 10-satnim nemirima koji su počeli na trgu Syntagma ispred zgrade parlamenta, izgrednici su policajce gađali Molotovljevim koktelima i komadima zidova koje su otkidali sa zgrada.

“Ne diktaturi MMF-a”, “Politički vođe su ubojice naroda”, “Sloboda ili smrt” neki su od grafita na zidovima, koji najbolje oslikavaju raspoloženje u Grčkoj.

A što su to grčki parlamentarci izglasali u nedjelju navečer u 5 do 12, i što je to toliko razbjesnilo Grke, koji su ulice Atene pretvorili u bojno polje? Svakako je najbolniji rez otpuštanje 150.000 zaposlenika u javnom sektoru do 2015. – u ovoj godini otkaz mora dobiti 15.000 radnika. Drugi je bolni rez u strukturnoj reformi koja je izglasana rezanje najnižih plaća u privatnom sektoru od 22 posto, sa 751 na 586 eura.

– Što je mnogo, mnogo je – kazao je Manolis Glezos (89), nacionalni heroj koji je 1941. s Akropole skinuo njemačku i postavio grčku zastavu. Grci najavljuju borbu do kraja.

– Zašto sam ja studirao šest godina i stekao dvije diplome? Zar za 400 eura mjesečno? Moj je otac dobio otkaz i cijela obitelj sada živi od mirovine moje bake, koja iznosi 750 eura. I sada bi trebala biti dodatno smanjena. Borit ću to do kraja – kazao je za Bild Aggeliki Daritsi, 28-godišnji nezaposleni mladić iz Atene.

Među prosvjednicima je i dosta umirovljenika, koji se ne slažu s reformom mirovinskog sustava, koji je bio nužan jer je većina mirovina bila 30 posto veća od prosječne plaće. Dogovoreno je rezanje pojedinih mirovina od 15 posto, nakon što su ih već jesenas srezali 20 posto. Tako će osoba koja je ljetos primala 1001 euro mirovine ubuduće dobivati 681 euro.

– Radio sam 45 godina u javnim službama. Moja mirovina je sa 1600 eura već srezana na 1100 eura. Sada će je ponovno rezati iako sam uzdržavam svoga sina i njegovo troje djece. Nitko u Grčkoj više nema budućnosti – dramatičan je 68-godišnji umirovljenik Nikos Petridis.

Jačaju komunisti

I dok su Grci očajni, investitori su pozdravili najavljene strukturne reforme te su ključni burzovni indeksi poskočili u ponedjeljak.

Europski povjerenik za ekonomiju i monetarne poslove Olli Rehn pozdravio je ishod glasovanja u grčkom parlamentu i najavio isplatu 130 mlrd. € pomoći.

– Drugi ishod, nekontrolirani bankrot, imao bi razarajuće posljedice na Grčku i negativno bi utjecao na EU. Za Grčku je puno bolje pokazati političku odlučnost da implementira program koji otvara put prema ponovnom uspostavljanju održivog rasta – rekao je Rehn. Najnovija grčka drama već ima političke posljedice - socijalisti su izbacili 22, a konzervativci 21 zastupnika iz svojih stranaka koji su glasovali protiv paketa štednje. Prema anketama, popularnost u parlamentu najjače socijalističke stranke PASOK pala je na 8%, a jačali su komunisti (10 %) i konzervativni desničari.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?