NEZADOVOLJSTVO

Umirovljenici najavljuju prosvjede ako se mirovine ne povećaju

Umirovljenici
Marko Prpić
03.06.2010.
u 10:10

Upozorili si i na činjenicu da je broj zaposlenih iz dana u dan sve manji, a broj umirovljenika raste, zbog čega je nemoguće očekivati stabilnost mirovinskog fonda

Predsjedništvo Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH ovih je dana održalo sjednicu na kojoj je razmatran zabrinjavajući položaj umirovljenika. Istaknuli su da već dvije godine mirovine za koje su se grčevito borili imaju status mirovanja, dok su osobni dohoci rasli, a zakonodavna vlast i drugi su povećali svoja primanja pred samu recesiju znajući za probleme koji će uslijediti.

Na sjednici su konstatirali da je položaj umirovljenika iz dana u dan sve gori zbog sve većih troškova života. “Brojni pokazatelji govore da je stanje umirovljenika alarmantno. Primjerice, prosječna neto-plaća u veljači je iznosila 786 maraka, a prosječna mirovina 343 marke, iz čega je vidljivo da je neto-plaća veća za 2,30 puta od mirovine”, navode iz ovog saveza.

Upozorili si i na činjenicu da je broj zaposlenih iz dana u dan sve manji, a broj umirovljenika raste, zbog čega je nemoguće očekivati stabilnost mirovinskog fonda. Prema njihovu mišljenju, rebalans Vlade FBiH treba osigurati potrebna sredstva za tekuće obveze prema MIO fondu, a dug vraćati u mjesečnim obrocima za rast koeficijenta mirovina.

Iz Saveza smatraju da treba što prije nastaviti mirovinsku reformu, povećati investicije radi veće zaposlenosti, prestati povećavati broj beneficiranih mirovina, prestati s umirovljenjem mladih ljudi... Zaključili su da traže povećanje mirovina u tekućoj godini ili će, u protivnom, poduzeti sve zakonski dopustive mjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?