PARLAMENTARCI

Umjesto bolovanja oni “opravdano izostaju”

parlament
VL FOTO
23.04.2011.
u 09:01

U zadnje četiri godine bh. parlamentarci su samo 100 dana bili na bolovanju. U Federaciji bolovanja i nije bilo

Prema informacijama o broju prijavljenih dana bolovanja koje dolaze iz bh. parlamenata, naši parlamentarci ne znaju što znači zdravstveni problem, navodi se u izvještaju Centra za zastupanje građanskih interesa. Naime, u parlamentu BiH u prošlom mandatu, od 2006. do 2010. godine, 42 zastupnika i 15 izaslanika jedva da su skupili, prema podacima administrativnih službi tog parlamenta, 100 dana bolovanja.

Nema bolovanja

Istodobno, u entitetskim parlamentima bolovanja kao da nije ni bilo. U administrativnim službama Parlamenta FBiH kažu da parlamentarci ne prijavljuju bolovanje, već samo najave da neće doći i onda im se to evidentira kao opravdan izostanak.

U izvješću se navodi da Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju nalaže da je obvezno prijaviti bolovanje, pogotovo ako je ono duže od 42 dana. - Logika ovog zakona kaže da onaj tko je bolestan ne radi, a samim tim i ne privređuje, pa ne može primati punu plaću. Postoji osnovica za koju se obračunava naknada za bolovanje duže od 42 dana i s dužim bolovanjem plaće parlamentaraca bi bile manje - navode u Centru za zastupanje interesa građana. Dodaje se da s bolovanjem ili bez njega, često se dešava da zastupnika nema na sjednicama ili dođu na početak, pa potom nestanu.

Zdravstveno stanje

- Čini se da su parlamentarci zdraviji nego ostatak populacije, dok parlamenti, a samim tim i cijela zemlja, ‘boluju’ od nedostatka zastupničkih inicijativa i nedonošenja novih te izmjena postojećih zakona - navodi se u izvješću. Naravno, ne postoje mehanizmi kojima bi se provjerilo pravo stanje i na temelju kojih bi se utvrdilo koliko dana su parlamentarci trebali biti na bolovanju, ali su situaciju maskirali “opravdanim izostankom”. Ali zato, oni sve svoje “opravdane izostanke” redovno naplaćuju i primaju puni iznos plaće. Ovo je samo još jedan način na koji vlasti u BiH varaju građane ove zemlje kako bi sebi osigurali financijsku dobit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?