Vinarstvo

Umjesto snalaženja
treba se okrenuti radu ili tonemo

loza
Dušan Musa
10.03.2012.
u 12:45

Crno tržište i proizvodnja od uvoznoga grožđa ruše Hercegovinu kao vinsku regiju

Hercegovački vinari i vinogradari traže sebe stiješnjeni uvoznim vinima i grožđem, nerazvijenom kulturom potrošnje, težnjom pojedinaca za brzom zaradom, neprodanim zalihama, uglavnom borbom za opstanak.

Reda u oblasti

Više reda u ovu oblast, koja poslovično i dalje ostaje razvojna prilika cijele regije, trebao bi donijeti upravo usvojeni Zakon o vinu FBiH. Kako se ističe, glavni cilj novog zakona je “osiguranje povoljnijeg zakonsko-pravnog ozračja za održivi razvoj vinarsko-vinogradarskog sektora, time što bi se trebalo uspostaviti jedinstveno uređeno tržište vina u skladu sa standardima EU-a”. Među onima koji se izdvajaju pristupom je tvrtka “Vinogradi Nuić” iz Crnopoda kraj Ljubuškog, koja se podizanjem vinograda na kršu opredijelila za domaći proizvod. Vlasnika Josipa Nuića nismo zatekli, ali je tu bio voditelj sektora vinogradarstva ing. Ivan Marinović. “Dosadašnja iskustva su dosta dobra. Mnogo truda smo uložili u pripremu terena koji je i najvažniji. Najprije smo išli velikim ‘trencor’ strojem koji je zdrobio kameni supstrat 80 cm, pa i metar dubine i izmiješao ga sa zemljom, čime se stvorio jedan profil da loza može razvijati korijen u svim smjerovima. Kasnije smo sitnjenjem finalizirali teren. To je skupo, u odnosu na podizanje vinograda na zemljanim terenima, ali se pokazalo uspješnim. U vinogradu podignutom 2009. imali smo prvu berbu, čiji su rezultati bili bolji od očekivanja, kazao je. Da je vinogradarstvo prilika za zapošljavanje, svjedoči prizor od 24 dana angažirana radnika.

Crno tržište

“Nikad se neće iskorijeniti crno tržište, ali se može suzbiti. Naša vinarija se opredijelila za koncept vlastitih vinograda i kontrolirane kvalitete, čime se i postižu najbolji rezultati. Crno tržište i proizvodnja od uvoznog grožđa ruše Hercegovinu kao vinsku regiju, gubimo kredibilitet kod potrošača. Umjesto snalaženja, treba se okrenuti radu i poštivanju pravila. U protivnom ne samo da tavorimo tu gdje jesmo, nego tonemo sve dublje”, rekao je Marinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?