Dvodnevni skup

UNESCO-ov summit u Mostaru okuplja jedanaest država

stari most
VL FOTO
01.06.2012.
u 09:09

Vjersko i kulturno-povijesno nasljeđe pomaže u suradnji država s jugoistoka Europe

Deseti susret šefova država i ministara iz Jugoistočne Europe u okrilju UNESCO-a koji će trajati dva dana započinje sutra, a odvijat će se na više lokacija u Mostaru i Hercegovini. Ovogodišnje okupljanje odvija se pod motom “Vjersko i kulturno-povijesno nasljeđe kao osnova intenzivnije suradnje među državama”.

Državnici i ministri

Prema dosadašnjim najavama na jubilarni deseti UNESCO-ov summit koji će se održati u nedjelju, dolazak su potvrdili predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorge Ivanović i Albanije Bamir Topi, a očekuje se nazočnost i trojice članova državnoga vrha BiH Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, potvrdili su u Predsjedništvu BiH. Unatoč službenoj potvrdi, doznaje se kako hrvatski predsjednik Josipović ipak ne dolazi u Mostar zbog drugih obveza. Valja reći da je još uvijek nepoznato i hoće li se pozivu za dolazak u Hercegovinu odazvati novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je jučer prisegnuo u Narodnoj skupštini Srbije. Inače, pozivi su upućeni čelnicima jedanaest zemalja u regiji koji će biti predstavljeni na ministarskoj razini te direktoru UNESCO-a kao i predsjednicima Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, te Vijeća Europe Mevlutu Cavusogluu. Za sutra je planiran posjet Konjicu gdje će se potpisati izjave potpore Bijenalu suvremene umjetnosti u tome gradu.

Mostar i Konjic

Inače, službeni početak summita predsjednika predviđen je za nedjelju kada će se usvojiti posebna Deklaracija. Po završetku će biti održana konferencija za novinare, a zatim posjeti vjerskim objektima u Žitomisliću, Međugorju i Blagaju, te Starom mostu u Mostaru. Na ovaj način čelnici će promovirati kulturno-povijesno nasljeđe ovoga područja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?