2,5 milijuna maraka

Uništena staništa životinja, prekinut lanac prehrane

Hutovo blato
Frano Matić
17.10.2011.
u 10:57

Mnoge životinjske vrste su pobjegle pred vatrenom stihijom i traže nova skloništa

Ukupna površina močvarnog dijela Parka prirode Hutovo blato (rijeka Krupa, jezera, rječine, poplavne livade...) iznosi oko 3500 hektara. Od toga je u požaru izgorjelo oko 2500 hektara. Procjenjuje se da je šteta po jednom hektaru oko tisuću KM pa se onda može zaključiti kako su trenutne štete u Parku prirode Hutovo blato iznad 2,5 milijuna KM.

Najviše stradale ptice

Najviše su stradale ptice u tršćacima. Njih je u Parku prirode bilo 40 vrsta i uslijed požara sve su morale napustiti svoje stanište. Ugroženo je i 120 vrsta ptica močvarica koje su također morale izbjeći iz svoga staništa, a mnoge su pri tome i stradale. Obje vrste ptica su bile kao neki zaštitni znak Parka prirode Hutovo blato i u ovom trenutku su one izvan ovog područja. Nije u tijeku faza gniježđenja pa se i ne može govoriti o točnom broju uništenih gnijezda ovih vrta ptica. No, sa sigurnošću se može konstatirati da je ovih 160 vrsta ptica moralo napustiti Park prirode Hutovo blato u koji će se i teško vratiti jer su im u požaru uništena staništa te je prekinut i tzv. hranidbeni lanac ne samo za ove ptice nego i brojne druge životinje u Hutovu blatu.

U požaru je najviše stradala divljač. U Parku prirode Hutovo blato je ukupno 18 vrsta sisavaca (divlja mačka, vepar...) koji su također ugroženi ovim velikim požarom pa su mnoge životinje morale i migrirati. Točan broj uginulih životinja znat će se tek nakon formiranja posebnog povjerenstva za procjenu štete koje bi obišlo opožareni teren i evidentiralo svu štetu. No, to će potrajati jer se vatra ni jučer nije smirivala i ponovno se aktiviralo nekoliko manjih požara.

Prijeti opasnost

Stoga je trenutno i jako opasno obilaziti močvarni dio Hutova blata jer vatra i jaki vjetar stvaraju ogromne probleme. Sve životinje koje su pobjegle od požara utočište su potražile u „sigurnijem“ tj. brdskom dijelu Hutova blata ili u susjedne općine pa su tako sada laka meta lovcima i krivolovcima. To se odnosi i na ptice i na svu divljač koja je izbjegla iz močvarnog dijela Hutova blata. Što se tiče biljnog svijeta, u potpunosti su stradale, tj. izgorjele sve drvenaste i grmaste vrste, kao i tzv. povijuše. Lanac prehrane je prekinut.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?