KIM HAN SOL

Unuk diktatora stigao u BiH

Kim Han-sol
VL
13.10.2011.
u 09:30

U Sarajevo doputovao redovitom linijom iz Beč oko 15 sati. Han Sol izbjegao novinare zbog dočeka Zmajeva

Koristeći gužvu nastalu u sarajevskoj Zračnoj luci zbog svečanog dočeka bh. nogometne vrste, šesnaestogodišnji Kim Han Sol, unuk sjeverenokorejskog diktatora Kima Jonga Ila i polaznik mostarskoga Koledža ujedinjenog svijeta, nakon što se spustio u Sarajevo redovitom zrakoplovnom linijom iz Beča, izbjegao je brojne novinarske ekipe. Zrakoplov u kojem su s Kimom Hanom Solom bili i nogometaši BiH u Zračnu luku sletio je nešto iza 15 sati. Dok su se brojne novinarske ekipe napinjale kako bi ga fotografirale ili uzele izjavu, Kim Han Sol Zračnu luku napustio je koristeći sporedni izlaz.

 

 

Danas prvi dan škole

 

Odmah se uputio u Mostar u internat u mostarskom naselju Bijeli brijeg, koji nije napuštao cijelu noć. Danas se očekuje njegovo prvo pojavljivanje pred ostatkom učenika Koledža ujedinjenog svijeta. Iz ove obrazovne institucije ne daju nikakve informacije o unuku Kima Jonga Ila, stojeći iza ranije poruke da je on samo jedan od njihovih učenika i ništa više. Kim Han Sol je u Sarajevo trebao sletjeti još u utorak navečer kad se igrala utakmica između Francuske i BiH, ali se zbog guste magle nad Zračnom lukom zrakoplov vratio natrag u Beč. Mjesec dana trebalo je šesnaestogodišnjem Kimu Hanu Solu, unuku sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga Ila, da dobije ulaznu vizu u BiH, na temelju koje će iduće dvije godine provesti u školskim klupama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru. Dok su njegove školske kolege iz 29 zemalja svijeta početkom rujna sjeli u klupe Koledža ujedinjenog svijeta, Kim Han Sol u društvu svog oca Kima Jonga Nama, i pod budnom zaštitom sjevernokorejskih obavještajaca, proveo je cijeli mjesec u Pekingu, čekajući da mu u tamošnjem veleposlanstvu odobre boravak u BiH. Plavokosi dječak s velikim crnim naočalama, na opće oduševljenje cijele obitelji, vijest da mu je odobren ulazak u BiH dočekao je konačno prošli tjedan u kineskoj prijestolnici. Sinoć je redovitim zrakoplovom Austrian Airlinesa iz Beča doputovao u Sarajevo. Slučajno ili ne, unuk sjevernokorejskog Dragog vođe, za kojim tragaju mediji iz Azije, Europe i SAD-a, u Sarajevo je sletio u 21.30, u vrijeme dok je veliki dio bh. javnosti gledao nogometnu utakmicu Francuska - BiH. Sljedeće dvije godine ulicama Mostara koračat će Kim Han Sol. Prvi srednjoškolski dani ovog 16-godišnjaka bit će pozorno praćeni od domaćih i inozemnih medija. Koliko medijsko zanimanje vlada za dolazak unuka Kima Jonga Ila, svjedoči i podatak da u Mostar dolaze japanski, južnokorejski, britanski i njemački mediji. Pritisnuti medijskom pozornošću na jednoj i pedagoškim postulatima na drugoj strani, uprava Koledža ujedinjenog svijeta tvrdi kako će zaštititi privatnost maloljetnog Kima Hana Sola, jer je on za njih samo običan učenik kao i svi ostali upisnici Koledža.

 

J. Koreja na Facebooku

 

Najviše medijske pozornosti poklonili su mu njegovi južni susjedi - južnokorejski mediji otkrivajući njegov profil na Facebooku. Analizirali su i secirali svaku riječ i fotografiju iznesenu na njegovu profilu, istražujući što unuk osebujnog sjevernokorejskog vođe voli ili ne voli. Iznenadila ih je vijest da unuk Dragog vođe na svom profilu daje potporu demokraciji, a omiljeni mu je film “Love Actually”. Bave se njegovim stilom oblačenja, uključujući obojanu kosu i naušnice. Čak su iz svega izvukli određene političke konstrukcije, spekulirajući o tome popušta li u Sjevernoj Koreji diktatorski režim njegova djeda. Kim Han Sol živi u Kini i Macau sa svojim ocem, Kimom Jongom Namom, koji navodno također ima profil na popularnoj društvenoj mreži - Facebooku. Za vrijeme obrazovanja u Mostaru, unuk sjevernokorejskog vođe ne bi trebao, kako doznajemo, imati nikakav poseban tretman u odnosu na ostale polaznike Koledža ujedinjenog svijeta. Prvu godinu školovanja boravit će u mostarskom naselju Bijeli brijeg, gdje će dijeliti sobu s još nekoliko učenika, a drugu školovanja u internatu, koji se nalazi u Ulici Mladena Balorde u istočnom dijelu grada. Hranit će se u školskom restoranu koji je 50-ak metara udaljen od škole. Imat će internet, laptop koji učenici zadužuju na početku školovanja,

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:53 13.10.2011.

Ako nista mali je barem pametan dovoljno pa je izabrao Hrvatsko Uciliste u Mostaru umijesto Flidzan Univrsiteta u Sarajevu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?