HNŽ

Upravitelji zgrada dobili posao samo u Jablanici i Konjicu

zgrada
15.06.2010.
u 15:13

Zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada u Gradu Mostaru još uvijek nije stupio na snagu

U Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru danas je održan okrugli stol o (ne)implementaciji Zakona o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada u Gradu Mostaru. Po riječima pomoćnice ministra za graditeljstvo i prostorno uređenje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Milenke Martinović, Grad Mostar raspisao je natječaj na koji se javilo pet upravitelja (gospodarskih društava) koji su dobili i certifikate od resornoga ministarstva o zadovoljavanju uvjeta, ali Zakon zbog problema, političkih ili drugih, još nije realiziran.

- Spomenuti zakon je donesen prije četiri godine, a prije godinu dana donesen i Pravilnik po kojemu su općine u Županiji raspisale natječaj za izbor upravitelja u stambenim zgradama. Međutim, do sada je taj zakon proveden jedino u Konjicu i Jablanici - kazala pomoćnica resornoga ministra Milenka Martinović.

Danas su zbog toga pozvani predstavnici jedinica lokalnih samouprava, odnosno gradskih služba i građani da iznesu svoje probleme i eventualne prijedloge koje bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kao zakonodavac uvrstilo u Zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada. Kako se čulo na raspravi, glavni problem je nepostojanje komunikacije između etažnih vlasnika i upravitelja.

Nadalje, predstavnici etažnih vlasnika tražili su da se u spomenuti zakon uvrsti neki vid kazne u slučaju zlouporabe od strane upravitelja, ali i da se radi na edukaciji etažnih vlasnika u smislu maksimalnih naknada za upravitelja i drugih zajedničkih interesa. Nakon implementacije Zakona i u Mostaru, svaka stambena zgrada trebala bi dobiti i kućni red kojim će biti propisano ponašanje stanara i zabranjeno svako narušavanje štete i izgleda zgrade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?