Bez panike

Upute za građane u slučaju potresa

potres, Tajvan
AFP/Pixsell
30.07.2012.
u 16:13

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Italija, Albanija, Grčka i Turska, odlikuju se izraženom seizmičkom aktivnošću

Kantonalna uprava Civilne zaštite Sarajeva dostavila je svim medijima upute za postupanje građana u slučaju potresa, uz napomenu da su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Italija, Albanija, Grčka i Turska, odlikuju izraženom seizmičkom aktivnošću. Prije potresa neophodno je u kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć, te određene zalihe hrane, savjetuju iz Civilne zaštite.

Za vrijeme potresa bitno je sačuvati prisebnost i ne paničariti, jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim katovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi potresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci, te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu.

Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško ozlijeđene. Za piće upotrebljavajte samo zapakiranu vodu.

Postupajte prema uputama dobivenim putem sredstava javnog informiranja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja). Sačuvajte svoju snagu.

Važniji telefonski brojevi su: Operativni centar Civilne zaštite 121,Policija 122,Vatrogasci 123, Hitna pomoć 124.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?