Uspješni Ljubušak

Uskoro ćemo oko struka nositi punjače mobitela

Sašenko Sadiković
16.10.2012.
u 10:09

ARCA Na 10. međunarodnoj izložbi u Zagrebu Sašenko dobio brončanu medalju za punjač mobitela disanjem

Sašenko Sadiković, poznati inovator iz Ljubuškog, nastavlja svoj uspješni izumiteljski rad i povećava veliku zbirku nagrada i priznanja.

Doprinos razvoju

Na 10. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu dobio je brončanu medalju za punjač mobitela disanjem. To je još jedna potvrda njegove inovativne nadarenosti i sposobnosti i stalne želje da doprinosi ljudskom napretku i razvoju. Posjetili smo ga u njegovoj kući u Ljubuškom gdje nas je ljubazno sa suprugom primio i odmah počeo razgovor o svom najnovijem izumu. - To je jednostavno, zamisao se zasniva na korištenju kinetičke energije koja nastaje disanjem, a iskoristivost se izražava neprekidnim širenjem i sužavanjem trbušnog opsega. Kako dišemo, mehanizam se razvlači i pokreće zupčanike koji pogone male generatore i proizvedena struja prolazi kroz transformator do utičnica i punjača. Jedan generator može proizvesti 3,7 V, odnosno 0,15 A, a inovacija je tehnički osmišljena tako da može imati do tri generatora i opskrbljivati više uređaja - objašnjava osnovne postavke rada punjača mobitela disanjem njegov izumitelj Sašenko Sadiković.

U praksi to znači da ne moramo više paziti je li nam napunjena baterija mobitela ili nije, jednostavno stavimo remen sa Sašenkovim punjačem oko struka i uključimo u njega mobitel. Kako dišemo, svejedno je li to u kretanju ili mirovanju, on će se puniti. Osim za punjenje mobitela, Sadiković je došao na ideju da se uređaj može primijeniti i za rad slušnog aparata, na uređajima za reguliranje rada srca i što je veoma zanimljivo na životinjama. - Ako bi se primjerice punjač stavio na farmi u kojoj je 500 krava, oko njihova trbuha kao i kod čovjeka, one bi svojim disanjem proizvodile struju koja bi se skupljala na jednom mjestu. Tako bi životinje proizvodile struju za svoje potrebe, a radi se o bioenergiji što je veoma važno - ističe Sašenko Sadiković.

Slijede brojne izložbe

Na najnovijoj inovaciji radio je pola godine, a ideja se rodila kada je na internetu vidio da Nokia pokušava pomoću otkucaja srca stvoriti punjač za mobitele ili da se to postiže disanjem i uređaj kao maska prikopča na usta.

- Kad sam to vidio, sjetio sam se trbuha. Zašto trbuh ne bi mogao puniti turbine, pomislio sam, i tako je to nastalo - oduševljeno priča Sašenko. U Zagrebu je revolucionarni punjač ugledao svijetlo dana, sada će ići na izložbe u Kinu, u Kuvajt, Nurnberg, na Inovu u Zagreb i dogodine u Pariz, Ženevu, Sevastopolj... Moguće da uskoro budemo kupovali i oko struka nosili Sašenkove punjače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?