IZBOR

Uskoro počinje bitka za novi mandat predsjednika Suda

kreso
VL FOTO
25.09.2010.
u 11:28

Predsjednica Suda BiH provela je na ovoj funkciji punih šest godina

Tijekom listopada istječe mandat predsjednici Suda Bosne i Hercegovine Meddžidi Kreso kada bi se trebao konačno birati njezin nasljednik na ovoj poziciji. Predsjednica Suda BiH provela je na ovoj poziciji punih šest godina koji su obilježeni raznim razdobljima, od uspješno vođenih procesa do potpunih sudskih promašaja oko kojih se nije podizala veća prašina u javnosti. Oko svih tih slučajeva predsjednica Suda BiH, na koju su snažan utjecaj imali stranci, ali i pojedini domaći političari, uglavnom je šutjela.

Strani suci

Valja reći kako je ova državna institucija, uspostavljena nalogom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, katkada služila i za političku diskreditaciju vođenjem sudskih postupaka. Posebno se to odnosilo na vrijeme kada su pravosuđem u najvećoj mjeri upravljali stranci iz Ureda visokog predstavnika, njihova odjela za borbu protiv korupcije pa i sami suci koji su bivali imenovani čudnovatim kriterijima i s još čudnijim referencama. Samo se, naime, u vođenju sudskog postupka protiv bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva i predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića mogla iščitati politička misija ovoga suda. Radi podsjećanja sudsko vijeće je Jelaviću dodijelilo skoro deset godina zatvora iako za to nije imalo nikakvih dokaza. To ne treba ni čuditi budući da je na čelu toga vijeća bio anonimni mrtvozornik Michael Simmons iz Velike Britanije.

Djelitelji pravde

Naime, tijekom postupka otkrilo se da se Simmons u Velikoj Britaniji bavio samo poslom mrtvozornika, no to je u BiH bilo dovoljno kako bi bio sudac u procesu tako krupnoj ribi, pa makar to bila i Bosna i Hercegovina. Slično je bilo i s Manfredom Dausterom, izvjesnim šefom antikorupcijskog tima OHR-a, čije su sve istrage pa i kasnija kratka i neslavna uloga suca završile potpunim fijaskom nečega što se u međunarodnoj zajednici predstavljalo reformom pravosuđa. I uglavnom većinu visokoprofilnih slučajeva, kao što je i Jelavić, pali su u drugostupanjskom postupku kada su na čelu sudskih vijeća bili domaći djelitelji pravde.

Valja reći kako je upravo najsnažnija zagovornica za ostanak stranih sudaca i tužitelja bila Meddžida Kreso. Uz to, unutar Suda Bosne i HErcegovine u posljednjih šest godina nije vladala idila. Dapače. Nekoliko sudaca je međusobno vodilo teške ratove s predsjednicom Kreso, koja se nastojala postavljati iznad sudskih slučajeva koji su im bili dodijeljeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?