U kinu Europa

Uskoro šesto izdanje Vox Feminae Festivala

Vox Feminae Festiva
arhiva VL
14.11.2012.
u 11:12

Lajtmotiv šestog festivala su superjunakinje kojima Vox Feminae poručuje da biti žena u današnje vrijeme neminovno podrazumijeva imanje nadnaravnih moći

Uskoro počinje  šesto izdanje Vox Feminae Festivala. Održat će se od 21. do 24. studenog u kinu Europa. Organizatori poručuju da je izazov ovogodišnjeg festivala  definitivno napuniti kino Europu, približiti Vox Feminae što široj publici jer, kao što se i iz filmskog programa vidi, nije riječ o hermetičnim sadržajima rezerviranim samo za one koji intenzivnije bave nekim aspektom ljudskih prava, već je riječ o izrazito kvalitetno produciranim  dokumentarcima.

Lajtmotiv šestog festivala su superjunakinje kojima Vox Feminae poručuje da biti žena u današnje vrijeme neminovno podrazumijeva imanje nadnaravnih moći te poziva sve superjunakinje i superjunake da izvuku svoje plašteve i maske iz naftalina i pridruže se godišnjem slavlju ženske snage u svim svojim manifestacijama.

U sklopu međunarodnog filmskog festivala bit će prikazano 17 filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca. Izbor tema ovogodišnjih festivala je širok, od straight forward aktivističkih preko pop-kulture te osobnih, intimnih priča pa sve do izuzetnih pojedinca i pojedinki koji daju pozitivan primjer društvu. Autorice i autori podjednako su zastupljeni u programu jer se i jedni i drugi bave temama koje nadilaze rodne stereotipe, najavio je Noa Pintarić, selektor filmskog programa.

Osim superjunakinjama koje 21. studenog otvaraju festival (WONDER WOMEN! The Untold Story of American Superheroines, r. Kristy Guevara-Flanagan) filmovi se bave i drag kingovima (daKings, r. Kenneth Elvebakk), prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola (I Am A Woman Now, r. Michiel van Erp,), te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta (Lesbiana – A Parallel Revolution , r. Myriam Fougère)

Na programu su također i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons (Turning, r. Charles Atlas), tu je i dokumentarni film o iznimno talentiranoj američkoj glam-rock zvijezdi Jobriathu (Jobriath A.D., r. Kieran Turner) čija karijera je unatoč svim predispozicijama završila neslavno.

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije – PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš ( Srbija), Libela (Hrvatska), L-Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. O zaključcima radnih sastanaka govorit će se na okruglom stolu u četvrtak 22. studenog od 12 do 15 sati, kada će se održati i prezentacije regionalnih inicijativa i projekata.

Glazbeni program održavat će se u kinu Europa, Funku i Sirupu, a nastupat će U pol' 9 kod Sabe, Zbeletron kolektiv, švedska DJ-ica La Fleur i mnogi drugi.

Kao i svake godine u sklopu festivala održat će se sajam. Samo za ovu priliku mini izdanje Bazaara u subotu 24. studenog od 11 do 16 sati preselit će se na kat kina Europa.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije