Fabergeove kreacije

Uskras se u Vatikanu slavi i izložbom Fabergeovih pisanica

faberge
Foto: REUTERS/Alexander Natruskin
1/3
23.04.2011.
u 08:45

Vatikanski muzeju ovoga Uskrsa dodali su svojim nebrojemim umjetninama i izložbu remek-djela, ukrašenih jaja koja je za rusku carsku obitelj Romanovih izrađivao draguljar Fabergé

Vatikanski muzeju ovoga Uskrsa dodali su svojim nebrojemim umjetninama i izložbu remek-djela, poznatih ukrašenih jaja koja je za rusku carsku obitelj Romanovih izrađivao draguljar Carl Fabergé. Draguljima, zlatom i broncom optočena jaja simbol su kraljevskoga luksuza najveće vrijednosti koja do danas nije nadmašena u tako minijaturnom obliku. Mnoga se jaja otvaraju, a u njihovoj unutrašnjosli smješteno je minijaturno iznenađenje - carska kruna, brodovi, kočije, cvijet.  Cijela je priča počela tako što je kao uskrsnu čestitku Aleksandar III. odlučio darovati nešto posebno svojoj supruzi, carici Mariji Feodorovnoj. Umjesto oslikanih jaja on je supruzi Mariji priredio za Uskrs posebno iznenađenje. Ona je dobila draguljima ukrašeno jaje  za čiju je izradu zaslužan kraljevski zlatar i draguljar  Fabergéa.

Prvo jaje prema zahtjevu ruskoga cara Aleksandra izrađeno je 1885. godine. Njegov nasljednjik Nikola II. nastavio je tradiciju i svake godine darovao je novo ukrašeno jaje svojoj ženi i jedno majci. Uskršnja tradicija darivanja najluksuznijim darovima trajala je u carskoj obitelji Romanov trideset godina, do boljševičke revolucije 1917, kada su ta remek-djela postala nepopularna u siromašnom ruskom narodu. A za vrijeme pljačke Carske palače dragocjene su umjetnine uglavnom razgrabljene, a mnoge su preprodane stranim sakupljačima. Od ukupno pedeset ukrašenih jaja, do danas su sačuvana 42 originalnih jaja iz carske zbirke. Deset ih čuva muzej u moskovskom muzjewu u Kremlju,  a najveću slijedeću zbirku od devet jaja ima ruski bogataš Viktor Vekslrberg koji je prije tri godine sve to pokazao i u Dubrovniku.  

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije