ZAHTJEV

Ustavni sud je završio posao, OHR mora presuditi koja je vlast legalna

bevanda
VL FOTO
26.04.2011.
u 10:06

Ustavni sud FBiH je odbio odlučivati o ustavnosti izbora predsjednika FBiH i nove Vlade nakon što sam povukao ranije upućeni zahtjev o tome.

Potpredsjednik Vlade Federacije BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda dobio je odgovor Ustavnoga suda Federacije BiH koji je odbio odlučivati o njegovu ranijem zahtjevu o legalnosti izbora nove vlasti u tome entitetu, čime je ovaj sud praktično okončao odlučivanje o dva upućena prigovora pa se očekuje da Ured visokog predstavnika ponovno razmotri suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji je izbor vlasti ocijenio nezakonitim.

Ustavnost izbora

“Ustavni sud FBiH je odbio odlučivati o ustavnosti izbora predsjednika Federacije BiH i nove Vlade nakon što sam povukao ranije upućeni zahtjev o tome. Pozdravljam takvu odluku suda i smatram je ispravnom”, rekao je Bevanda. Prema njegovim riječima, presuda Ustavnoga suda FBiH dostavljena mu je na kućnu adresu u Mostaru. U međuvremenu su njegov ured preuzeli predstavnici stranaka okupljeniih oko SDP-a. S posljednjom odlukom Ustavnoga suda koji, podsjetimo, po tumačenju bivšeg predsjednika toga suda Mirka Boškovića, ali i ocjeni državnog ministra pravosuđa Bariše Čolaka, nije ni mogao odlučivati o tome jesu li predsjednik Federacije BiH i nove Vlada izabrani na zakonit način jer to jednostavno nije njegova nadležnost, okončan je jedan dio spora.

Naime, vlast u Federaciji BiH je potkraj ožujka uspostavila grupacija stranaka okupljena oko SDP-a BiH, što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ocijenilo nezakonitim, a nakon njega Sud BiH jedino može odlučivati je li poštovana procedura sukladno Izbornome zakonu koji je nametnula međunarodna zajednica. Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u međuvremenu je privremeno suspendirao odluku SIP-a, dakle instituciju koju je uspostavio njegov prethodnik Wolfgang Petritsch, ali i Izborni zakon koji je nametnuo Paddy Ashdow, dok se o tome očituje Ustavni sud Federacije BiH. U stvari je time samo ozakonjena mogućnost kršenja zakona. Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je prije toga odbio raspravljati o legalnosti nove vlasti budući je donedavna predsjednica Borjana Krišto povukla ranije upućeni zahtjev, izražavajući sumnje da bi ovaj sud mogao odlučivati pod pritiskom međunarodne zajednice.

Nova odluka

Sada je potez na visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku koji više ne može izbjegavati donijeti novu odluku jer pred Ustavnim sudom ne postoji niti jedan drugi prigovor. Jasno je, međutim, da je i odluka o uspostavi vlasti u Federaciji provedena uz prikriveni blagoslov dijela međunarodne zajednice, a ne austrijskog diplomata koji ima prigodu to ispraviti i, kako reče vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, prestati svirati kako drugi dirigiraju.

Komentara 4

PA
park
13:05 26.04.2011.

Krešiću , Bevanda je obični građanin ove zemlje , a ne ministar financija ili ti možda ne priznaješ ovu Državu !?? Za takve stvari se može završiti u bajbokani.....

AN
Ana33
07:19 27.04.2011.

\"parkirani\" je Lagumdžijin taliban, pljuvač! Čim se ukaže prilika CIA će ga \"srediti...

AF
afrika
17:13 26.04.2011.

Park, šta radiš na ovom portalu? Idi na avaz i tamo pričaj sa svojim \"jaranima\"....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?